Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa

Iedere zaterdag 19.05 uur op NPO1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Nieuw onderzoek naar duur MS-medicijn Fampyra

6 feb 2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
pil medicijnen pillen zorg
Er komt nieuw onderzoek naar de effectiviteit van Fampyra, een medicijn voor mensen die lijden aan multiple sclerose. Dat maakt minister Bruno Bruins (Medische Zorg) bekend. Het kan er toe leiden dat het middel uiteindelijk toch wordt toegelaten tot het basispakket.
Het Nederlandse Zorginstituut, dat de minister adviseert over nieuwe medicijnen, concludeerde eerder dat het middel niet effectief is. Daarom kwam er een einde aan de vergoeding van Fampyra. Een aantal patiënten meent wel degelijk baat te hebben bij het middel en bood een petitie aan in de Tweede Kamer, met meer dan 41.000 handtekeningen.

Onderzoek

Fabrikant BioGen gaat het onderzoek uitvoeren, samen met de Nederlandse Vereniging van Neurologie, zonder dat de overheid eraan meebetaalt. Gekeken wordt voor welke patiënten het middel mogelijk wel kan helpen. De partijen hopen over zes maanden hun conclusies te presenteren, aldus Bruins. Tot die tijd blijft het middel buiten het basispakket. ANP

Meer over:

onderzoek, medicijn

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar