Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Nieuw onderzoek: Kwetsbare ouderen kunnen moeilijk passende zorg vinden

08-07-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
301 keer bekeken
  •  
pensioen ouderen 930 520
Kwetsbare ouderen die thuis willen blijven wonen, hebben te maken met hardnekkige problemen in de zorg. Een deel krijgt niet de passende zorg die ze nodig hebben, waardoor de problemen kunnen verergeren. Dat staat in een nieuw rapport van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). Het is niet bekend hoe groot deze groep is.
Ouderen krijgen om verschillende redenen onvoldoende passende zorg, stelt het SCP. Zo zouden sommige ouderen net niet voldoen aan de voorwaarden om zorg of ondersteuning te krijgen. "Zij voldoen bijvoorbeeld nog niet aan de criteria voor de Wet langdurige zorg, maar hebben op sociale gronden behoefte aan meer zorg en ondersteuning", aldus het Planbureau.

Bureaucratie

Kwetsbare ouderen gaan ook gebukt onder bureaucratie. Zo staat in het rapport dat "de systeemwereld met wetten, regels, procedures en afspraken vaak wringt met de dagelijkse realiteit waarin ouderen en hun naasten leven". Het samenspel tussen instanties, organisaties en beroepsgroepen verloopt lang niet altijd vlekkeloos, vervolgt het rapport.

Passende zorg

Verder komt naar voren dat ouderen moeite hebben met het vinden van de juiste zorg. Het gaat dan om mensen die slecht ter been zijn of psychische problemen ervaren. Dat komt ook door een tekort aan zorgmedewerkers. "Het ontbreken van de juiste deskundigheid en vaardigheden bij zorgprofessionals alsmede beperkingen in de ruimte die zij van hun organisatie krijgen om te handelen, kunnen belemmerend werken voor passende zorg en ondersteuning", staat in het rapport.
Een groeiende groep 75-plussers in Nederland woont zelfstandig. Inmiddels zijn dit er ruim 1,2 miljoen. Volgens het SCP zou er vervolgonderzoek moeten komen om in kaart te brengen hoeveel van deze mensen problemen ondervinden met het vinden van de juiste zorg. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!