Kassa

Nieuw medicijn taaislijmziekte tóch in basispakket

10-12-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
544 keer bekeken
  •  
medicijnen verpakkingen blisterverpakking 1127

Per 1 januari wordt een nieuw medicijn tegen taaislijmziekte alsnog opgenomen in het basispakket. Het gaat om het medicijn Kaftrio, waarmee zo’n achthonderd patiënten van 12 jaar en ouder geholpen kunnen worden. Dit schrijft Demissionair Staatssecretaris Paul Blokhuis in een brief aan de Kamer.

Eerder dit jaar adviseerde het Zorginstituut Nederland om het dure medicijn pas op te nemen in het basispakket als de prijs minimaal 75 procent zou dalen. In de brief aan de Tweede Kamer schrijft Blokhuis dat er een akkoord over de prijs is bereikt met de fabrikant. Hoe ver de prijs is gedaald, is niet bekend. In april schreef het Zorginstituut dat het medicijn 194.000 euro per patiënt, per jaar kostte. 

Kaftrio

Volgens het Zorginstituut is Kaftrio een goed medicijn dat het functioneren van de longen verbetert en ademhalingsklachten vermindert. Mede door het medicijn steeg de levensverwachting van mensen met de ongeneeslijke ziekte. In Nederland lijden zo’n 1400 mensen aan taaislijmziekte. 

Ook andere afspraken gemaakt

Blokhuis heeft verder alvast afspraken gemaakt voor hetzelfde medicijn voor mensen met een andere variant van de ziekte. Als het Zorginstituut Nederland ook daar een positief advies uitbrengt, zal ook voor die groep mensen het medicijn beschikbaar worden via het basispakket, aldus de brief van Blokhuis. 

“De vlag mag uit”

De Nederlandse Cystic Fybrosis Stichting geeft aan: “De vlag mag uit”. Toch benoemt de stichting dat niet alle mensen met Cystic Fybrosis (taaislijmziekte) in aanmerking komen met de huidige afspraken. De stichting blijft zich inzetten om ook voor die groep mensen het medicijn beschikbaar te krijgen. ANP

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!