Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Nieuw geneesmiddelen laat bij patient'

03-12-2009
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
pillen_medicijnen_06.jpeg
Patiënten blijven onnodig lang verstoken van nieuwe geneesmiddelen die op de markt komen, zegt Nefarma, de organisatie van de farmaceutische bedrijven. In de praktijk verstrijken gemiddeld 21 maanden voordat een nieuw geneesmiddel bij een patiënt komt, terwijl dat volgens wettelijke regels hoogstens 7 maanden zou mogen duren.
In de nieuwste uitgave van het opinieblad van Nefarma onderkennen het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) en het College voor Zorgverzekeringen (CVZ) de problemen. Die zouden onder meer te wijten zijn aan bezuinigingen bij het CVZ en aan de introductie van een nieuw ICT-systeem bij het CBG. Volgens Nefarma is een snellere doorlooptijd van nieuwe medicijnen niet alleen in het belang van de patiënt, maar ook van de industrie. Na verloop van tijd mag iedereen een geneesmiddel namaken. Bij een kortere doorlooptijd profiteren producenten van nieuwe geneesmiddelen langer van die bescherming. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!