Kassa

Nieuw cameratoezicht Schiphol lijkt effectief

17-02-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
beveiligingscamera_01.jpg
Het speciale cameratoezicht dat sinds kort op Schiphol van kracht is, blijkt al effectief geweest in de bestrijding van criminaliteit op de luchthaven. De marechaussee op Schiphol heeft woensdag de nieuwe cameratoezichtruimte die hiervoor alle faciliteiten biedt, officieel geopend.
De ruimte biedt speciaal opgeleide marechaussees de mogelijkheid om cruciale plekken op het vliegveld voortdurend, 24 uur per dag, in de gaten te houden. Bovendien blijven veel opnamen van de camera's bijna een maand bewaard.
De marechaussee heeft met behulp van het nieuwe cameratoezicht al verschillende successen geboekt, zegt een woordvoerder. ,,Zo konden we in een rechercheonderzoek naar bagagediefstallen een aantal verdachten op heterdaad betrappen en aanhouden. Ook wisten we te voorkomen dat een loverboy een jong meisje zou meenemen om haar in de prostitutie te werk te stellen.''
Via de live-verbinding kunnen de medewerkers van de toezichtruimte hun collega's op de vloer heel goed en direct aansturen, als er verdachte waarnemingen worden gedaan. De beelden die vervolgens worden opgenomen, worden zo nodig ook gebruikt bij marechaussee-onderzoeken naar verdachten van misdrijven.
Het nieuwe instrument is er gekomen op initiatief van het platform Beveiliging en Publieke Veiligheid Schiphol (BPVS). Dit platform is in 2005 opgericht na de spraakmakende diamantroof op de luchthaven. In de organisatie werken verschillende partijen op Schiphol samen om de veiligheid te vergroten. Het gaat om Schiphol zelf, de KLM, de douane en de marechaussee.
Hiervoor had elke organisatie zijn eigen camera's. Nu is iedereen aangesloten op één cameranetwerk. ,,Voordeel is dat de aangesloten organisaties nu van alle camera's gebruik kunnen maken'', licht de woordvoerder van de marechaussee toe. ,,Elke organisatie blijft wel zijn focus houden op het eigen werkgebied. Zo richt de marechaussee zich vooral op Schiphol Plaza en de aankomst- en vertrekhallen. Naast bestrijding van criminaliteit en het voorkomen van terreur, kan ook illegale immigratie in de kiem worden gesmoord omdat ook gates in de gaten worden gehouden.'' ANP
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!