Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Nieuw besturingsmodel voor 112

06-11-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Telefoon_04.jpg
Uiterlijk volgende week maandag komt er een nieuw besturingsmodel voor de telefoonketen van alarmnummer 112. Daarmee moeten toekomstige storingen bij de alarmlijn voorkomen worden. Dat meldde het ministerie van Veiligheid en Justitie maandag.
Storing
Woensdagavond was 112 lastig bereikbaar voor mobiele bellers. Tijdens de herstelwerkzaamheden van een storing bij KPN werden 101 bellers niet omgeleid naar een andere 112-telefooncentrale, bleek later. Dat was de derde landelijke storing van dit jaar. Daarnaast vonden er twee lokale storingen plaats.
Nieuw besturingsmodel
Sinds de eerste uitval in maart werkten KPN, het Korps landelijke politiediensten (KLPD) en de Voorziening tot samenwerking Politie Nederland (VtsPN) aan een traject om de infrastructuur van de gehele 112-keten te verbeteren. Het nieuwe besturingsmodel wordt uiterlijk maandag opgeleverd.
KPN
KPN heeft zelf ook ,,procedurele en disciplinaire maatregelen" genomen, aldus de telefoonaanbieder. De onbereikbaarheid van woensdag was namelijk een menselijke fout. Als dergelijke herstelwerkzaamheden plaatsvinden moet niet alleen een alternatieve meldkamer ingeschakeld worden, maar ook de originele centrale uitgeschakeld. Dat laatste is niet gebeurd, waardoor bellers een ingesprektoon hoorden of de verbinding automatisch werd verbroken. KPN heeft hiervoor zijn excuses aangeboden aan het ministerie van Veiligheid en Justitie.
Politie
Donderdagmorgen heeft de politie gereageerd op alle gemiste oproepen. In 73 gevallen ging het om 'broekzakbellers' die per ongeluk de alarmlijn hadden gebeld. Dertien bellers die wel in nood waren, hadden 112 toch te pakken gekregen met een latere oproep. Zeven bellers zijn thuis opgezocht maar bleken geen noodhulp nodig te hebben gehad. De overige acht waren niet te traceren omdat zij met een 'onbekende' prepaidkaart hadden gebeld en hun telefoon achteraf niet meer opnamen.
Geen levensbedreigende situaties
Uiteindelijk heeft de storing niet voor levensbedreigende situaties gezorgd, concludeert het ministerie. Voor mensen met een vaste telefoon was 112 wel gewoon bereikbaar.
ANP

Meer over:

112, kpn, diginieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!