Kassa

Niet voor alle scheefwoners huurverhoging

19-04-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
huis3_03.jpg
Het lukt lang niet alle woningcorporaties om per 1 juli de inkomensafhankelijke huurverhogingen door te voeren. Daardoor krijgen veel mensen binnenkort een rekening met de standaard huurverhoging van 4 procent in de bus.
Geen koppeling
Woningcorporaties kunnen in 200.000 gevallen in de bestanden van de Belastingdienst geen koppeling maken tussen eigenaar en woning doordat gemeenten niet alle informatie hebben aangeleverd, zei een woordvoerder. Dat is 6 procent van het totaal.
Doorstroming
Minister Stef Blok van Wonen voerde recent de inkomensafhankelijke huurverhoging door om scheefwonen tegen te gaan. Hij wil dat mensen die veel verdienen niet in een sociale huurwoning blijven hangen. Als zij doorstromen, is dat goed voor de woningmarkt en kunnen armere mensen weer aan een woning komen, aldus Blok.
Gegevens 'te laat, onvolledig of onjuist'
Bij de vereniging voor woningcorporaties Aedes zagen ze de problemen al aankomen. ,,Wij hebben al eerder gewaarschuwd voor problemen met de inkomensafhankelijke huurverhoging. De gegevens die de Belastingdienst aanlevert, zijn te laat, onvolledig of onjuist. Corporaties zijn geen belastingkantoor. Daarom moet zo snel mogelijk de huursombenadering worden ingevoerd'', aldus voorzitter Marc Calon.
Huursombenadering
Bij die huursombenadering krijgt niet iedere woning dezelfde huurverhoging, maar ligt de prijs van de ene woning hoger dan die van de andere, zonder dat dat afhangt van het inkomen van de huurder. Zo kunnen woningcorporaties zelf inspelen op de markt.
'Schuld ligt niet bij Fiscus'
Volgens staatssecretaris Frans Weekers (Financiën) is het niet de schuld van de fiscus dat de corporaties de inkomensgegevens niet kunnen opvragen. ,,Voor zover ik heb kunnen laten nagaan, ligt de fout niet bij de fiscus'', aldus Weekers vrijdagmiddag.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!