Kassa

Niet vaker naar huisarts na thuiscontroles

08-12-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Zorg op afstand
Mensen die thuis bijvoorbeeld hun bloeddruk, cholesterol of bloedsuiker meten, gaan niet vaker naar de huisarts dan mensen die dat nooit doen. Ook consumenten die een zogeheten bodyscan laten maken zien de huisarts niet vaker dan mensen die dat niet doen. Dat zegt gezondheidsinstituut Nivel die onderzocht of dit soort controles op eigen initiatief, leiden tot meer huisartsbezoek.

Scepsis

In de reguliere gezondheidszorg bestaat scepsis over 'health checks' en meer in het bijzonder bodyscans. Het zou leiden tot ongerustheid bij patiënten en hogere zorgkosten, zo waarschuwde artsenorganisatie KNMG in 2015.

Huisartsen verwijzen nauwelijks door

Huisartsen geven echter aan zelden naar aanleiding van een thuistest patiënten over de vloer te krijgen. Ook zeggen huisartsen nauwelijks patiënten door te verwijzen naar aanleiding van zo'n test.

Meer mogelijkheden voor burgers om health checks te doen

Er komen steeds meer mogelijkheden voor burgers voor het uitvoeren van health checks, bijvoorbeeld bij commerciële bedrijven. Uit eerder onderzoek blijkt dat ongeveer 15 procent van de Nederlandse bevolking ooit wel eens zo’n controle heeft gedaan. ANP
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!