Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Niet te veel arseen in rijstwafels'

04-04-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
159 keer bekeken
  •  
rijstwafel930x520
In rijstwafels zit niet te veel arseen. Het ligt onder de wettelijke norm die sinds januari geldt. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) onderzocht 37 pakken met rijstwafels. Op 1 na voldeden alle 37 monsters aan de norm.
Zweeds onderzoek was de aanleiding voor de NVWA om ook in Nederland te kijken naar het arseengehalte in rijstwafels. De Zweedse autoriteiten adviseren om niet iedere dag rijst of rijstproducten te eten en om kinderen onder de zes jaar geen ‘rice cakes’ te geven. De NVWA adviseert om kinderen niet elke dag rijst of rijstproducten te geven.
Het giftige arseen is van nature aanwezig in gesteenten en spoelt ook uit in het grondwater. Grondwater met arseen wordt gebruikt als irrigatiewater. Bij de teelt van rijst staan de rijstvelden voortdurend onder water, en rijst neemt het arseen uit de grond en het water goed op. Daarom kan in rijst een hoger arseengehalte gevonden worden dan in andere gewassen. ANP

Meer over:

arseen, rijstwafel
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!