Sfeerfoto van Kassa

Kassa

Zaterdag 19 september om 19:20npo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Niet-religieuze Nederlanders zijn het vaakst orgaandonor

11 feb 2020
  •  
leestijd 1 minuten
donor 1127
Nederlanders die niet religieus zijn, zijn met 37 procent het vaakst bereid om orgaandonor te zijn. De bereidheid om organen te doneren is onder praktiserende moslims het laagst, namelijk 1 procent. Dat blijkt uit een rapport van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Het wordt volgens het CBS in de Islam aangemoedigd om zieke mensen te helpen, maar is het ook belangrijk dat het lichaam na de dood intact blijft. Onder katholieke en protestantse kerkgangers is 25 en 28 procent bereid organen te doneren.

Groeiend tekort

Uit het rapport blijkt ook dat vrouwen, hoogopgeleiden, 25- tot 65-jarigen en mensen zonder migratieachtergrond vaker potentiële orgaandonor zijn dan mannen, laagopgeleiden, jongeren, 65-plussers en migranten, vooral met een niet-westerse achtergrond.
Er is een groeiend tekort aan orgaandonoren in Nederland. Er staan zo’n 1200 patiënten op de wachtlijst voor een orgaan. De nieuwe donorwet wordt op 1 juli van kracht. Burgers die na deze datum geen keuze maken komen met de vermelding ‘geen bezwaar tegen orgaandonatie’ in het register. Daarmee hoopt de overheid met de nieuwe wet het aantal geregistreerde orgaandonoren te vergroten. ANP

Meer over:

,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!