Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Niet meer overlast door bezuiniging op ggz'

06-04-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
ggz_logo.jpg
Uitgaven aan de geestelijke gezondheidszorg (ggz) zijn de laatste jaren gestegen, terwijl medewerkers van de ggz-crisisdienst minder vaak in actie kwamen. Dat meldt de koepelorganisatie Zorgverzekeraars Nederland vrijdag op basis van eigen gegevens. Volgens de organisatie nemen de cijfers het beeld weg dat bezuinigingen in de geestelijke gezondheidszorg leiden tot meer overlast door 'verwarde personen'.
Uitgaven
Dat beeld wordt volgens Zorgverzekeraars Nederland ,,soms geschetst in de media". Maar cijfers op basis van declaraties die bij de verzekeraar zijn ingediend, vertellen een ander verhaal, zegt de organisatie. Zo zijn de uitgaven aan de volwassenen-ggz gestegen van 3,2 miljard euro in 2013 tot 3,5 miljard euro in 2017. De ggz-crisisdienst kwam in 2013 nog 70.000 keer in actie, in 2017 was dat 60.000 keer.
Recordaantal incidenten
De politie meldde eerder dit jaar een recordaantal incidenten met verwarde personen in 2017. De teller kwam uit op 83.500 meldingen. Korpschef Frank Paauw van de Rotterdamse politie uitte daarover in december zorgen en zei dat de krimpende geestelijke gezondheidszorg wellicht de oorzaak is.
Cijfers niet te vergelijken
Een politiewoordvoerder erkent echter dat de cijfers van de politie en die van de ggz niet te vergelijken zijn. Het is niet de bedoeling van de politie om het aantal personen met een psychische/psychiatrische aandoening in kaart te brengen. ,,Wij spreken dan ook niet over 'verwarde personen', omdat wij dat medisch ook niet kunnen beoordelen, maar van personen met verward gedrag'', aldus een zegsman.

Meer over:

bezuiniging, ggz
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!