'Niet meer inspraak 65-plusser in pensioen'
01-07-2010
• leestijd 2 minuten
Werkgevers en vakbonden vinden het onverstandig om gepensioneerden meer inspraak te geven in het bestuur van de bedrijfstakpensioenfondsen, zoals dat wordt geregeld in een initiatiefwet van VVD-Kamerlid Stef Blok en zijn D66-collega Fatma Koser Kaya. Dat blijkt uit een brief die de sociale partners woensdag vanuit de Stichting van de Arbeid naar de Tweede Kamer stuurden. De verwachting is dat donderdag een Kamermeerderheid van VVD, PVV, D66 en GroenLinks instemt met de initiatiefwet.
De sociale partners vinden het belangrijk dat werknemers en gepensioneerden zich vertegenwoordigd voelen in hun pensioenfonds. Maar het zou onverstandig zijn als er op één groep gefocust wordt, omdat dan de belangen van andere groepen worden benadeeld. Zo vinden de werkgevers en de vakbeweging dat bijvoorbeeld ook de belangen van jongeren meer moeten doorklinken; het gaat immers ook over hun pensioenen.
Demissionair minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) liet dinsdag al weten het voorstel geen goed idee te vinden. Zo waarschuwde hij dat door het initiatief een minderheid een besluit kan blokkeren, wat de besluitvaardigheid in pensioenbesturen in gevaar kan brengen. Hij wees erop dat sociale partners juist een pensioenakkoord hebben gesloten om de oudedagsvoorziening veilig te stellen voor schokken op de financiële markten en de toenemende vergrijzing. Het zou kunnen dat gepensioneerden de afspraak om de premiekosten voor werkgevers en werknemers niet verder te laten oplopen, blokkeren uit vrees dat dit ten koste gaat van hun uitkering.
Volgens Blok, Koser Kaya, GroenLinks-Kamerlid Jolande Sap en PVV'er Tony van Dijck wordt al jaren elk plan voor meer inspraak voor 65-plussers geblokkeerd. Volgens deze partijen zijn werkgevers- en werknemersvertegenwoordigers bang om hun macht in de pensioenbesturen te delen, terwijl dat al heel goed gaat in ondernemingspensioenfondsen.
Het CDA heeft voor de verkiezingen van 9 juni nog een amendement ingediend met steun van PvdA en ChristenUnie om de gepensioneerden minder vergaande invloed te geven dan in het initiatief van VVD en D66. Sinds de verkiezingen kan dit niet meer rekenen op een meerderheid. Donner vindt het wijzigingsvoorstel van het CDA beter, omdat het ook moet zorgen voor meer deskundigheid in de pensioenbesturen.
Bron: ANP