Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Niet iedereen blij met biologisch afbreekbaar plastic

07-04-2018
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
880 keer bekeken
  •  
plastic tas afval 930x520
De vervuiling door plastic in de natuur neemt steeds ernstigere vormen aan. Biologisch afbreekbaar plastic lijkt daarom een goed alternatief op weg naar een circulaire economie. Maar niet iedereen is voorstander. Afvalbedrijven luiden de noodklok en stellen dat zij het biologisch afbreekbaar plastic niet goed kunnen composteren en willen er daarom liever vanaf. Voorstanders van biologisch afbreekbaar plastic vegen die argumenten echter van tafel. Wat is er aan de hand? En wat houdt de term 'biologisch afbreekbaar' precies in?
‘Niet composteerbaar’
Biologisch afbreekbaar plastic is plastic waarbij voor de ontwikkeling geen fossiele grondstoffen zoals aardolie nodig zijn, het plastic is namelijk gemaakt van hernieuwbare grondstoffen. Verpakkingen en andere producten van biologisch afbreekbaar plastic kunnen daarnaast verwerkt worden tot CO2 en water. De term ‘biologisch afbreekbaar plastic’ (ook wel biologisch composteerbaar plastic genoemd) doet misschien vermoeden dat je verpakkingen van dit soort plastic zelf kunt composteren, en dat het materiaal snel vergaat, maar dat is een grote misvatting. De term ‘composteerbaar’ betekent dat het materiaal alleen gecomposteerd kan worden in een professionele composteerinstallatie. En daar zit volgens afvalverwerkers het probleem. Zij stellen dat ze het bio afbreekbare plastic helemaal niet kunnen composteren met de huidige composteermethoden die zij aanhouden, en dat bio afbreekbare verpakkingen daarom door hen uit het gft-afval gevist worden om vervolgens te verbranden. Dick Hoogendoorn, directeur van de Vereniging Afvalbedrijven spreekt namens de afvalverwerkers en stelt dat ‘de composteertijden te kort zijn voor dit soort plastic’. Ze willen er dus vanaf.
Plastic soep
Jeroen Dagevos van de Plastic Soup Foundation is het daar niet mee eens. Volgens Dagevos zou een rem op biologisch afbreekbare plastics te ver gaan. ‘Bioplastics zijn composteerbaar, maar het systeem is er niet op ingericht’, stelt hij. Hij ziet hier dan ook een taak weggelegd voor de overheid om meer te investeren in innovatie van afvalverwerkingssystemen. Omdat biologisch afbreekbaar plastic dat in het milieu terecht komt er net als regulier plastic tientallen jaren over doet om vanzelf te vergaan, is het echter geen oplossing voor de plastic soep; de vervuiling door plastic dat in kleine stukjes opdeelt en in de oceanen blijft rondzwerven.
Kiemplant logo
Francois de Bie van Holland Bioplastics , koepelorganisatie van producenten van biomaterialen, reageert in de studio. Ook volgens de Bie is bio afbreekbaar plastic nog niet perfect, maar is het een grote stap vooruit. Om het voor consumenten makkelijker te maken om een bio afbreekbaar plastic verpakking te herkennen én direct te zien in welke afvalstroom deze thuis hoort, is naast het kiemplantlogo (het logo dat je vindt op bio afbreekbare plastic verpakkingen) ook een verduidelijking in tekst ontwikkeld die aangeeft wat mensen met de verpakking moeten doen. Vanaf heden zal namelijk onder het kiemplant logo ook in tekst staan aangegeven dat een product bij het gft-afval verzameld mag worden. De Bie stelt daarnaast dat composteerbedrijven de producten wel degelijk kunnen composteren, en dat dit proces zelfs minder tijd in beslag neemt dan in de norm is vastgelegd. Ook de Bie ziet voor de overheid een taak om te helpen vervuiling door plastic tegen te gaan, bijvoorbeeld door in supermarkten de zakjes voor groenten en fruit verplicht van biologisch afbreekbaar plastic te maken.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (2)

ohagenaar
ohagenaar9 apr. 2018 - 0:07

Ik gooi mijn groente en fruitafval altijd op de composthoop bij de buurttuin. Zij willen pertinent geen bio-plastics op de hoop omdat het voor de wormen niet te verteren is. Ik doe dit op persoonlijk initiatief omdat bij ons gft-afval niet apart wordt ingezameld. Ik gooi de broodzakken van de naruurvoedingswinkel bij het oud papier of bij het restafval ook al mag het volgens hun in de compostbak. Het mag niet bij het gewone plastic afval. Ik ben een voorstander van herbruikbaar verpakkingsmateriaal en zou het liefst altijd  een grote plastic doos meenemen naar de bakker en die laten vullen met een gesneden brood. Een andere mogelijkheid is misschien de vercomposteerbare zakken bewaren en die bij iemand in de groenbak gooien. Ik kom weleens in een andere gemeente waar wel apart wordt ingezameld. Al met al blijft het afvalprobleem bestaan en kost het me net zoveel tijd om alles te scheiden als het me zou kosten als ik met navulbare potjes en dozen naar een verpakkingsloze supermarkt kon.

harmsen
harmsen7 apr. 2018 - 19:33

Ooit heb ik van die zakjes gehad voor mijn GFT-emmer. Het nadeel was dat die zakjes al in de afvalemmer begonnen te composteren en bovendien, als je er theezakjes of koffiepads in deed,  kwam er veel vocht in terecht. Het stonk als de (vul-maar-in). Ik vind dat we veel plastic flessen moeten hervullen, met name als het om zeepproducten in al zijn vormen.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!