Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Niet gevaccineerd? Als het aan D66 ligt, betaal je toegangstest zelf

18-08-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
83 keer bekeken
  •  
pcr-test 1127
Toegangstesten zouden vanaf oktober niet meer gratis moeten zijn, vindt D66. Vanaf 20 september moet je een bewijs van vaccinatie of negatieve test laten zien bij gelegenheden waar meer dan 75 bezoekers bij aanwezig zijn. Die maatregel geldt vooralsnog tot 1 november.
Het kabinet gaf eerder al aan dat toegangstesten niet voor altijd gratis blijven. Een concrete einddatum gaf het daarbij niet.
D66-kamerlid Jan Paternotte vind het niet eerlijk als een deel van Nederland moet opdraaien voor mensen die een vaccinatie bewust hebben laten schieten. Alleen voor de mensen die zich niet konden laten vaccineren, bijvoorbeeld omdat ze problemen hebben met hun immuunsysteem, wil hij een uitzondering maken.

Kritiek

Het plan kon op kritiek van meerdere partijen rekenen. SP-leider Lilian Marijnissen gaat het voorstel van D66 "sluipenderwijs richting vaccinatiedrang". Het kabinet zei lange tijd dat niet te willen. Vorige week erkende coronaminister Hugo de Jonge wel dat de financiële prikkel mogelijk meer mensen tot een vaccinatie beweegt.
Ook de SGP, PVV, FVD, BBB, DENK, de ChristenUnie en BVNL (voormalig Groep van Haga) hebben vragen over het idee van D66, of verwerpen het volledig. 

Te duur?

Caroline van der Plas (BBB) maakt zich zorgen om mensen met een kleine beurs, die hierdoor wellicht niet meer naar bijvoorbeeld de bioscoop kunnen. Mirjam Bikker (ChristenUnie) vraagt zich af of de effecten van de maatregel wel genoeg in beeld zijn. Zij vindt het dan ook onverstandig om mensen te laten betalen voor de tests voordat dit helder is.
Wybren van Haga (BVNL) wil dat festivals zonder testen open kunnen, omdat daar vooral jongeren heengaan en zij een kleinere kans hebben om ziek te worden. Geert Wilders (PVV) wil dat nu gestopt wordt met de coronamaatregelen, omdat veel mensen immuun zijn.

Steun CDA

Het CDA steunt het plan, zolang het om een "redelijk bedrag" gaat. Daar moet volgens Kamerlid Harry van der Molen goed naar gekeken worden. Wat een 'redelijk' bedrag is wordt wel "lastig om vast te leggen", voegde de CDA'er er aan toe.

Meer over:

toegangstest, testen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!