Sfeerfoto van Kassa

Kassa

Elke zaterdag om 19:05 opnpo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Niet genoeg geschikt personeel voor alle vacatures

31 jul 2020
  •  
leestijd 1 minuten
werken laptop baan 1127
Nog altijd ruim een op tien vacatures in Nederland is onvervulbaar. Ondanks de coronacrisis en de sterke terugloop van vacatures lukt het niet om voor deze vrije plekken geschikt personeel te vinden. Met name in de zorg is de roep om extra verpleegkundigen groot, staat in een rapport over de arbeidsmarkt van ABN AMRO. 
Volgens economen van de bank sluiten veel vacatures niet aan bij de beroepsinteresse van werkzoekenden of de reisafstand die zij bereid zijn af te leggen. De groei van de werkloosheid leidt hierdoor als gevolg van de coronacrisis niet per definitie tot een ruimere arbeidsmarkt. Tussen regio's en sectoren zijn er bovendien grote verschillen. 

Vergrijzing leidt tot meer vraag naar zorg

In de gezondheidszorg gaat het om ruim een op de vijf vacatures die tot nu toe onvervulbaar is gebleken. Oorzaak voor de tekorten is onder meer de vergrijzing die tot een hogere zorgvraag leidt. Bovendien concludeerde een overheidscommissie volgens ABN AMRO eerder dat 43 procent van de nieuwe werknemers in de zorg binnen twee jaar weer uit de sector is vertrokken. 
De kenners bij de bank verwachten dat het tekort aan zorgpersoneel voorlopig dan ook hoog blijft. ABN AMRO-econoom Sonny Duijn geeft aan dat het tekort vooral wordt verwacht in de grote steden. Volgens Duijn heeft de krapte in grote steden te maken met de relatief lage lonen in de gezondheidszorg, waardoor het voor zorgpersoneel moeilijker is de hoge woonkosten in grote steden te dragen. Werken buiten de grote steden is dan het alternatief, aldus de econoom. ANP

Meer over:

, , ,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!