Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Niet alle vliegmaatschappijen kunnen digitaal coronabewijs scannen

02-07-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1933 keer bekeken
  •  
vliegtuig strepen 1127

Het digitale Europese reiscertificaat kon donderdag op de dag van invoering nog niet door alle Nederlandse luchtvaartmaatschappijen worden gecontroleerd, doordat de app - die de overheid voor het scannen van QR-codes moest leveren - door TUI en Transavia niet te downloaden was. KLM heeft de app donderdagochtend ontvangen van het ministerie van Infrastructuur en meldt 'positieve eerste resultaten'.

Met het Digitaal Corona Certificaat kan met een QR-code in de CoronaCheck-app worden aangetoond dat iemand volledig gevaccineerd, negatief getest of hersteld is van een coronabesmetting. Zo kunnen reizigers weer door de Europese Unie reizen. Veel landen werkten al langer met dit certificaat, Nederland sloot zich donderdag aan.

Niet werken coronapaspoort leidde niet tot grote problemen

Volgens Schiphol, Eindhoven Airport en Transavia leidde het niet werken van het ‘coronapaspoort’ nog niet tot grote problemen. "Alles is donderdag goed en zonder bijzonderheden verlopen", zegt een woordvoerder van Transavia. Reizigers kunnen bij het inchecken als alternatief een papieren vaccinatie-, test- of herstelbewijs laten zien.

Moeizame opstart van gratis reistesten door overheid

Een ander probleem in de reisbranche is de moeizame opstart van de gratis reistesten door de overheid. De website om een afspraak te maken kwam woensdagavond met vertraging online en met alleen nog opties bij één van de commerciële testlocaties. Meer testaanbieders zijn de komende dagen op komst, schreef demissionair minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) in een brief aan de Tweede Kamer. "Dat betekent dat een reiziger op steeds meer plekken een test kan laten afnemen."

Reisbranchevereniging ANVR spreekt van "een enorme uitdaging bij de run op gratis testen". De organisatie wil vakantiegangers een ding meegeven: "Boek alleen een test als je die echt nodig hebt en boek die ook niet te vroeg. Het reisadvies kan nog verder versoepelen." ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!