De inflatie raakt huishoudens stevig qua koopkracht. Eén op de drie huishoudens komt momenteel niet goed rond vanwege enorme prijsstijgingen: van het vaste inkomen gaat een te groot deel – gemiddeld 188 euro extra per huishouden per maand – naar boodschappen en vaste lasten, stelt het Nibud (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting). Het genoemde bedrag geldt voor een gezin met een inkomen van twee keer modaal. Van de 188 euro die deze huishoudens maandelijks extra kwijt zijn aan vaste lasten gaat 128 euro naar de gestegen energierekening.
De Telegraaf rekent voor dat een alleenstaande met een bijstandsuitkering en een slecht geïsoleerde woning nóg slechter uit is: deze groep is maandelijks gemiddeld 235 euro meer kwijt aan vaste lasten. En dat terwijl dit al geen kapitaalkrachtige groep mensen is.
Het Nibud zegt zich "grote zorgen" te maken en dat de huishoudelijke uitgaven "voor het eerst in jaren enorm stijgen", zoals boodschappen.
"Mensen zijn creatief, maar niemand houdt dit lang vol. Bovendien blijven de gevolgen hiervan ons nog lang achtervolgen, want mensen bouwen schulden op en hebben straks geen buffer meer. Hierdoor zijn ze nog lange tijd financieel kwetsbaar", zegt directeur Arjan Vliegenthart.
Met name lage inkomens hebben nu financiële stress, maar hoge inkomens krijgen ook last van de sterk gestegen prijzen. Een alleenstaande in de bijstand die in een niet-energiezuinige woning woont heeft verder weinig aan de verlichting die het kabinet invoerde door de btw op energie te verlagen. Ondanks die verlaging verdubbelt voor deze huishoudens de energierekening.
Het instituut raadt mensen aan doorgaans niet meer dan de helft van het inkomen uit te geven aan vaste lasten, afhankelijk van het inkomen en de woonsituatie. "De uitgaven aan wonen, vervoer en boodschappen zijn momenteel zo hoog dat het menig huishouden niet meer lukt om alle rekeningen te betalen", stelt de organisatie. Op deze manier lukt het mensen niet meer een buffer op te bouwen.
Het Nibud pleit voor "drastische oplossingen", zoals een geheel nieuw inkomensondersteuningssysteem. Ook stelt het Nibud aanpassingen aan de energierekening voor zoals in Frankrijk bijvoorbeeld gedaan wordt, zoals de invoer van een maximumbedrag op de energierekening.
"Zoiets helpt de consument, omdat je dan weet waar je financieel aan toe bent. Niet weten waar je aan toe bent, maakt rondkomen in Nederland zo lastig", zegt VliegenthartBron: ANP / de
Bron: ANP / Telegraaf
Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.
de kwetsbare zwakkere wordt uitgemergeld en weggevaagd, al ver voor de Corona pandemie is dit ingezet. Als alleenstaande met een arbeidsongeschiktheids- uitkering en een bescheiden (koop)huisje ben je helemaal de klos, want je MOET nog verduurzamen ook ZONDER enige ondersteuning van onze overheid, die alleen de rijken nog verder fasciliteert. Over de rug van de weerloze zwakkere medemens. Het is één walgelijk systeem en het ergste moet nog komen!!!
Er is maar een echte oplossing voor dit en vele andere problemen in Nederland. Rutte, Kaag, Jetten en de rest van het zooitje dat zich volledig van de Nederlander heeft afgewend moeten gewoon ophoepelen. Het liefst nadat ze een forse boete is opgelegd wegens wanprestaties.
Schaf de hele BTW op essentiele voeding voorlopig af, dat scheelt al heel veel. Volg het voorbeeld van Frankrijk voor de belasting op energie. Makkelijker kunen we het niet maken.
Voor jezelf 7% salarisverhoging regelen, maar de mensen met een minimumloon of AOW laten wachten tot 2023 voor een schamele 2,5%. Dat is Rutte ten voeten uit. Zelfverrijkende graaier. Iedereen onder modaal en gezinnen tot en met modaal compenseren! HT Swier
Rutte en zijn kliek laten de gemiddelde Nederlander in de stront zakken.
het intreseert ze niets hun zitten er goed bij hoe wij rond komen geef niets snel nieuwe verkiezingen dan lach RUTTE EN KAAG niet meer de zorg kosten rijzen de pan uit gek wat er word binnen gehaald die betalen niets
Waarom heeft de overheid de speculanten meer ruimte gegeven om te speculeren met de prijzen? Zie https://www.ftm.nl/artikelen/voedselspeculatie-graanprijzen-bewust-omhoog-gemanipuleerd?
Voor wie het artikel in de link van dederika niet kan lezen is dit de kern: 'Voedselprijzen waren vorige maand 34 procent hoger dan in dezelfde tijd vorig jaar. Miljoenen mensen dreigen daardoor in problemen te komen. Het zijn niet alleen (dreigende) tekorten aan grondstoffen die de prijzen opstuwen. Uit data-onderzoek van Follow the Money in samenwerking met het onderzoekscollectief Lighthouse Reports, de weekbladen Der Spiegel (Duitsland) en The Continent (Zuid-Afrika), en het Indiase nieuwsplatform The Wire blijkt dat speculanten slim inspelen op door de oorlog gevoede sentimenten. Volgens experts jaagt speculatie de prijzen nog verder op. Politieke kopstukken bezwoeren in maart speculatie te zullen bestrijden, om te voorkomen dat de voedselzekerheid in gevaar komt. Maar de geschiedenis wijst uit dat als puntje bij paaltje komt, beleidsmakers hun oren vooral laten hangen naar de lobby van financiële grootmachten als investeringsfondsen en beleggingsinstellingen. Europa krijgt binnenkort een nieuwe kans om de regelgeving aan te passen. De grote vraag is of de politiek nu wel in actie komt.'
Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!