Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Nibud: ‘Opnemen groot geldbedrag bij aanvang pensioen mogelijk minder voordelig’

21-03-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2749 keer bekeken
  •  
pensioengeld 1127

Per 1 januari 2023 gaat er een nieuwe wet in voor pensioendeelnemers die het mogelijk maakt om bij aanvang van het pensioen een groot geldbedrag ineens op te nemen. Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) waarschuwt dat deze optie mogelijk minder voordelig uitpakt dan verwacht. De wet is nog niet definitief, dit maakt dat mensen die bijna met pensioen gaan niet weten waar ze aan toe zijn.

Het wordt met de nieuwe regeling mogelijk om 10 procent van de pensioenpot of lijfrente in een keer op te nemen. Als je dit doet voordat je de AOW-leeftijd bereikt, moet daar veel belasting over betalen, waarschuwt het Nibud. 

'Minder waar voor je geld'

"Mensen die bijvoorbeeld noodgedwongen eerder moeten stoppen met werken en zo’n groot geldbedrag ineens uit hun pensioen willen opnemen omdat ze anders niet rond kunnen komen, krijgen minder waar voor hun geld", legt Nibud-directeur Arjan Vliegenthart uit. Het kan wel zo’n 20 procent schelen volgens hem.

Geen consequenties

Ook speelt het mee dat mensen mogelijk hun recht op bepaalde toeslagen verliezen in het jaar waarin het geldbedrag wordt uitgekeerd. Maar mogelijk ook in de periode daarna. Vanwege de verandering vind het Nibud het eerlijk dat er eenmalig een hoog geldbedrag kan worden uitgekeerd, zonder dat er consquenties aan zitten voor de toeslagen dat jaar.

Als de nieuwe regeling geldt kunnen pensioendeelnemers ervoor kiezen om de eerste jaren hun pensioen iets hoger te laten zijn. Het blijft ook gewoon mogelijk om de standaarduitkering zoals die nu is aan te houden. 

Goede inlichting

Volgens het Nibud moeten mensen goed ingelicht worden over de opties. Dat er negen maanden voordat de regeling moet ingaan nog altijd geen duidelijkheid is, stoort het Nibud. "Meer dan 100.000 mensen weten niet waar ze aan toe zijn", aldus Vliegenthart.

Bron: Nibud/ANP

Meer over:

nibud, aow, pensioen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!