Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Nibud maakt zich zorgen om jonge beleggers zonder buffer

15-07-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
158 keer bekeken
  •  
portemonne geld eurobiljetten 1127
Beleggen wordt steeds populairder bij jongeren, constateert het Nibud. Volgens de budgetteringsorganisatie is dat zorgwekkend. Beleggen zou verslavend kunnen zijn. Daarnaast hebben jongeren vaak geen vangnet als het misgaat.
Momenteel belegt ongeveer een kwart van de Nederlanders, blijkt uit onderzoek dat Nibud onlangs deed. 10 procent daarvan is daar pas net mee begonnen. 18 procent van de beleggers heeft een laag inkomen. 22 procent van de mensen die belegt zegt moeilijk rond te komen.

Opvallend vaak jong

Een kwart van de mensen met minder dan 2000 euro spaargeld belegt. Dat is zorgwekkend, aldus het Nibud, dat ook constateert dat beleggers ‘opvallend vaak’ jonger zijn dan 35 jaar.

Directeur Arjan Vliegenthart wijst op de verslavingsgevoeligheid van het in de gaten houden van de koersen en de stress die volgt als de koersen dalen en mensen geen buffer hebben om op terug te vallen. "Als maatschappij moeten we willen voorkomen dat de groeiende populariteit van beleggen leidt tot schulden met alle gevolgen van dien."

Lager salaris dan voor corona

Eén op de vijf mensen komt nu moeilijker rond dan voor de coronapandemie, signaleert het Nibud verder. Dat komt met name door een lager salaris, dat per maand ongeveer 500 euro lager is geworden, maar ook door minder werken of omdat mensen werkloos zijn geworden. Maar een klein gedeelte, ruim een derde, zag het spaargeld groeien. Dat zijn met name de hogere inkomens.

Het aantal mensen dat moeilijk rond kan komen is ten opzichte van drie jaar geleden maar licht gedaald, van 38 naar 34 procent. Het merendeel daarvan heeft een lager inkomen, maar bijna een kwart heeft een hoger inkomen. Bijna de helft van de Nederlanders zegt door de coronacrisis niet meer geld te hebben overgehouden. Het gedeelte dat dat wel heeft, een kwart, bestaat met name uit mensen met hogere inkomens. Lagere inkomens hebben vooral minder geld overgehouden.

Niet iedereen houdt veel geld over

Het Nibud maakt zich zorgen dat veel mensen het idee hebben dat "iedereen zoveel geld heeft overgehouden door lockdowns", terwijl deze peiling het tegendeel bewijst. Daarnaast merkt het Nibud op dat een aantal zaken vaker voor lijkt te komen dan een aantal jaren geleden. Zo is het aantal mensen dat zegt dat ze de huur of hypotheek te laat hebben betaald, verdubbeld. Ook zegt 10 procent van de mensen vaker rood te staan dan voor de lockdowns. ANP

Meer over:

beleggen, nibud, geld
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!