Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa

Iedere zaterdag 19.05 uur op NPO1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Nibud: kinderen nonchalanter met pincode

7 jan 2019
  •  
leestijd 1 minuten
Student geld 930x520
Steeds meer kinderen pinnen zelfstandig, maar ze gaan wel minder veilig om met hun pincode dan vijf jaar geleden. Zo is het percentage kinderen vanaf 10 jaar dat zelfstandig pint, gestegen van 17 naar 31 procent. Maar het percentage dat de pincode uit het hoofd kent, is met 16 procent gedaald. Dat blijkt uit het Kinderonderzoek 2018 van het Nibud.
Ouders weten verder minder zeker of hun kind veilig pint. In 2013 wist nog 90 procent dat niemand kon meekijken als hun kind pinde, nu is dat 72 procent. Een zorgwekkende ontwikkeling, vindt het Nibud, het instituut voor budgetvoorlichting. Veilig met geld kunnen omgaan is een vereiste voor het voorkomen van financiële problemen. Het Nibud vindt het ook belangrijk dat kinderen leren dat het kijken naar bij- en afschrijvingen er ook bij hoort. Slechts 9 procent van de 10-plussers houdt uit zichzelf de afschrijvingen in de gaten.

Geen zakgeld

Net als in 2013 krijgt ook nu een derde van de kinderen geen zakgeld. Soms omdat het kind dat niet nodig heeft, maar ook zeggen veel ouders daar geen geld voor te hebben.

Niet bezig met geld

Het Nibud ziet tenslotte dat een vijfde van de 10-plussers nog helemaal niet bezig is met geld. Dat is meer dan in 2013, toen was dat 16 procent. Onderzoek wijst echter steeds weer uit dat kinderen die van hun ouders leren hoe ze goed met geld om kunnen gaan, als volwassene minder kans op financiële problemen hebben, stelt het Nibud. ANP

Meer over:

nibud, kinderen, geld, pincode

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (2)

manwijf
manwijf8 jan 2019 - 9:52

Vooral dat laatste dus. Helaas is opvoeden in het algemeen in het slob geraakt. Niet zo gek als je weet dat ook de ouders nooit iets is bijgebracht. Ze doen maar wat. Het ontbreekt bepaald niet aan zelfvertrouwen, maar de meest basale kennis en kunde ontbreekt totaal. Als het om financiën gaat, begrijp ik wel dat er anno 2019 zoveel in de schuldhulpverlening zitten. Als je al nauwelijks kunt rekenen, geen inzicht hebt in administratie en 0 discipline, hoe wil je dan in vredesnaam je geld beheren? Ouders kunnen ook al niet met geld om gaan en daarbij hebben ze een uitgavenpatroon waar je U tegen zegt. Van jongsaf altijd mee uiteten en koffie drinken in de stad, hoe kan een kind ooit zuinig leren omgaan met geld?

ohagenaar
ohagenaar7 jan 2019 - 21:19

Dit probleem is een creatie van de economie. De grootste terreur die is ontstaan in mannenkoppen. Kinderen hebben niet om de uitvinding van de pinpas gevraagd. Laten ze eens ophouden ouders eeuwig voor het blok te zetten door te beweren dat die er maar op moeten passen.