Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Nibud-cijfers maandagmiddag naar Kamer

12-11-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
stethoscoop-zwart_06.jpg
Het Nibud (NationaaI instituut voor budgetvoorlichting) stuurt maandag aan het eind van de middag zijn berekeningen over de koopkrachteffecten van de inkomensafhankelijke zorgpremie naar de Tweede Kamer. Een woordvoerster heeft dat gezegd. ,,We realiseren ons wel dat het inmiddels achterhaald is, maar we hebben opdracht gekregen van de Tweede Kamer, dus voeren we die uit.''
Afzien van plan
Volgens het regeerakkoord van VVD en PvdA moet de zorgpremie inkomensafhankelijk worden, met als doel de inkomensverschillen te verkleinen. Vorige week ontstond grote onrust in de VVD toen bleek dat middengroepen daardoor fors zouden moeten inleveren. De twee regeringspartijen hebben inmiddels besloten af te zien van hun plan. In plaats daarvan willen ze via de belastingen de inkomens nivelleren.
Gevolgen berekenen
Eerder had de Tweede Kamer het Nibud gevraagd uit te rekenen wat de exacte gevolgen zijn van een inkomensafhankelijke zorgpremie. Dat verzoek werd niet ingetrokken nadat VVD en PvdA bekend maakten hun plannen te willen aanpassen.
Gevolgen gewijzigd plan
Volgens de woordvoerster is het Nibud ook bereid na te gaan welke gevolgen het gewijzigde plan van de twee partijen heeft, als daartoe een verzoek wordt gedaan.
Aanpassingen
Welke aanpassingen de twee coalitiepartners precies willen, wordt in de loop van maandag bekend. Het Centraal Planbureau is nog bezig met berekeningen. Volgens bronnen wordt gedacht aan het niet laten doorgaan van eerder aangekondigde belastingverlagingen en het schrappen van een fiscaal voordeel voor de hogere inkomens.
ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!