Sfeerfoto van Kassa
Kassa

Kassa

Elke zaterdag om 19:05 opnpo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Neussprays kunnen schadelijk en verslavend zijn

7 okt 2017
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
77 keer bekeken
Schermafbeelding 2017-10-06 om 13.49.55
De herfst heeft officieel haar intrede gemaakt en zo ook alle herfstkwaaltjes die daarbij horen. Eén van de bekendste herfstkwalen is natuurlijk de neusverkoudheid. Je hebt hoofdpijn en je neus zit potdicht. Gelukkig bestaan er voldoende neussprays om weer vrijer te kunnen laten ademen. Maar sommige neussprays kunnen bij langdurig gebruik schadelijke zijn.
‘Otrivinisme’
Neussprays zoals Otrivin bevatten de werkzame stof xylometazoline . Deze stof zorgt ervoor dat je tijdens een neusverkoudheid vrijer kunt ademen. Wanneer je de neusspray langer dan 7 dagen gebruikt, loop je het risico verslaafd te raken aan neusspray, ook wel ‘Otrivinisme’ genoemd. Langdurig gebruik kan schadelijk voor je neusslijmvlies zijn en je loopt zelfs het risico op een operatie aan je neusslijmvlies bij de KNO-arts. Afkicken is lastig, want wanneer je stopt met deze neusspray krijg je juist last van een voortdurend verstopte neus. Dat leidt ertoe dat je steeds méer van het middel gaat gebruiken om een effect te bereiken.
Xylometazoline-neussprays wel of niet op doktersrecept
Prof. Dr. Fokkens , KNO-arts in het AMC, is tegen de verkoop van neussprays zoals Otrivin bij de drogisterijen vanwege hun verslavende werking. Volgens haar kun je neussprays als Otrivin prima, maar absoluut niet langer dan een week, gebruiken. “Xylometazoline - neussprays zijn verwoestend voor je neusslijmvlies wanneer je je niet aan die 7 dagen houdt”, aldus Prof. Dr. Fokkens. Zij pleit ervoor dat xylometazoline-neusspray alleen nog op recept van de huisarts verkrijgbaar is.
Ook de KNMP waarschuwt voor het langdurig of veelvuldig gebruik van Otrivin en als het merkloze xylometazoline in neusdruppels en neusspray. Vanwege de ernst van de bijwerkingen en het belang van goede voorlichting bij gebruik pleit de KNMP ervoor dat xylometazoline neusspray de UA-status krijgt. Dit zou betekenen dat het zelfzorgmiddel uitsluitend via openbare apotheken verkrijgbaar is. Lees de volledige reactie van de KNMP hier .
Te zware maatregel
Rob Dijkstra, voorzitter van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) , is het hier niet mee eens. “Neussprays als Otrivin uit de schappen halen is een te zware maatregel. De afgelopen jaren is de voorlichting bij de drogisterijen verbeterd. Er wordt altijd gevraagd of je informatie over het geneesmiddel wil. Daarna moet er door de medewerker duidelijk aangegeven worden dat je dit middel niet langer dan 7 dagen moet gebruiken. Het is geen moeilijke boodschap, dus dat moet lukken.”
Toegankelijkheid bemoeilijkt
Het CBD , de drogisterijbranche, vindt het belangrijk dat zelfzorggeneesmiddelen op de juiste manier worden gebruikt door consumenten. “Uit het schap halen bij drogist en apotheker van xylometazoline-neussprays is niet in het belang van de consument en van de maatschappij. De consument heeft baat bij neussprays met xylomethazoline in geval van kortdurende neusverkoudheid. Als deze middelen alleen op recept beschikbaar zijn zal de toegankelijkheid tot deze middelen voor kortdurend gebruik sterk worden bemoeilijkt. Bovendien zal uitsluitend beschikbaar zijn op recept leiden tot drastisch hogere kosten voor de maatschappij en voor de consument.” Lees de volledige reactie hier .

Hoe kom je van een neusspray-verslaving af?

Ben je ondanks het gebruikersadvies toch verslaafd geraakt aan de neusspray? Neem je klacht serieus en bezoek de huisarts . Onder begeleiding van de huisarts kun je ervoor kiezen om per neusgat af te kicken. Dit proces kan maanden duren en KNO-arts Prof. Dr. Fokkens en huisarts Dijkstra zijn het over één ding eens: het is een kwestie van kiezen op elkaar en doorzetten.
Reactie producent GSK
In een reactie zegt de producent GSK dat Otrivin is goedgekeurd door het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) in Nederland. Het werkzame bestanddeel van Otrivin, xylometazoline, is volgens GSK niet verslavend wanneer het correct, volgens de bijsluiter, door de consument wordt gebruikt. Lees de volledige reactie hier .

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (11)

avatar
woodenbear7 okt 2017 - 19:25

Heb net een maaltijd op met twee rode pepers erin. Zakdoeken te weinig om die lopende neus te stoppen. Misschien een alternatief voor neussprays?

avatar
ajmvl448 okt 2017 - 7:45

je kan toch ook een zoutoplossing zelf maken dat is minder schadelijk

1 Reactie
avatar
manwijf8 okt 2017 - 9:32

Bij het zwemmen in zee snoof ik inderdaad altijd een beetje zeewater op. Hielp altijd prima.

avatar
manwijf8 okt 2017 - 9:30

Het voorbeeld van die mevrouw die een tas vol van die flesjes had gebruikt, is misschien net iets te veel van het goede. Als ik me daar mee vergelijk, dan valt mijn vroegere gebruik nogal mee, maar toch heb ik er nog steeds last van . Ik gebruikte trouwens meestal Vicks neusspray. Loop bv de hele dag te sniffen, iets minder dan bij een loopneus, maar het is toch vervelend. Heb ook een lichte vorm van oorsuizen. Heb wel eens gelezen, dat dat ook van neussprays kan komen, maar ik kan het nergens meer vinden.

avatar
harmsen8 okt 2017 - 9:32

Je kunt ook een doorgesneden ui op je nachtkastje leggen of een zalf van menthol en eucalyptusolie s'nachts op je borst smeren. Maar volgens mij staat op de verpakking van veel neussprays en -druppels dat je ze niet langer dan een week mag gebruiken.  Ben je langer verkouden, dan kun je beter op zoek gaan naar een alternatief.

1 Reactie
avatar
manwijf8 okt 2017 - 15:08

Een doorgesneden ui op je nachtkastje helpt alleen niet tegen een constant verstopte neus. Dat is tegen de bacteriën.  Ik was ook  helemaal niet verkouden, maar mn neus zat altijd dicht. Ook zalf of sticks van menthol en eucalyptusolie, stomen en wat al niet meer z ij, hielp allemaal niet. Als je er zoveel last van hebt, wil je alles wel proberen. Wat nog wel helpt, is een beetje zoutwater tijdens het zwemmen opsnuiven. Maar goed, dat is maar incidenteel.

avatar
tijger18 okt 2017 - 10:53

Maar het advies stast op de bijsluiter, wordt dus niet gelezen of genegeerd. Dat zal beslist niet anders zijn als het via de apotheek loopt. Waanzinnig voirbeeld dat mens met haar boodschappentas vol neusspray flesjes. 

avatar
tenormin8 okt 2017 - 11:31

Neem gelijk aan dat Otrivin verslavend kan zijn. Vooral als men de bijsluiter niet leest hoe vaak het gebruikt mag worden en vooral: de korte periode. Heel vroeger had ik Rynospray en ik was daar puur verslaafd aan. Dat werd later uit de handel genomen. En Rinospray hielp mij niet meer. Dus inderdaad afkickverschijnselen  gehad. Wat mij betreft kan het best bij de drogist verkocht blijven worden, zolang de medewerksters maar (blijven)  hameren dat het voor kortdurend gebruik bedoelt is.

avatar
marijke778 okt 2017 - 16:39

Men moet de mens niet zo betuttelen, als je te veel ibuprofen neemt is het ook niet goed. Als men er goed mee omgaat is dat prima, er zijn zoveel producten verslavend die je ook gewoon kunt kopen. Mensen die vinden dat je het niet moet kopen kunnen het toch in de winkel laten staan.

avatar
haarp8 okt 2017 - 18:43

Gewoon belachelijk om dit medicijn te verbieden en alleen dmv een recept verkrijgbaar wordt. Dan kunnen ze ook alle medicijnen verbieden bij de drogist. Paracetamol is ook slecht voor je gezondheid maar hoor je niets van. Je kan paracetamol 500mg al voor 99 cent krijgen aan 50 stuks.De voorlichting bij de verkoop van medicijnen bij de drogist is voldoende. Verbieden slaat nergens op ...

avatar
tobico8 okt 2017 - 20:30

Ja natuurlijk weer betuttelen....Lijm snuiven is ook verslavend, word dat ook alleen op recept verkrijgbaar? Iedere gebruiker heeft zelf de verantwoording om de bijsluiter te lezen. Er wordt bij de drogist [mijn drogist] ook uitgelegd dat dit medicijn niet langer dan 7dg gebruikt mag worden.

avatar
Spota8 okt 2017 - 23:01

Het " Kan schadelijk zijn " er staat nergens dat het schadelijk is, wat is het volgende wat uit de handel moet worden genomen om dat het schadelijk/verslavend  zou kunnen zijn Paracetamol, Ibuprofen, Diclofenac etc  en wellicht zou zelfs een vitamine C tabletje  wel eens schadelijk kunnen zijn en als het goedgekeurd is door het CBG en als het gewoon volgens de bijsluiter wordt gebruikt en de informatie wordt ook nog eens verstrekt door de drogisterij medewerker/ster die leggen ook nog eens uit hoe en hoelang  je het geneesmiddel kunt en mag gebruiken. De betutteling slaat in alle hevigheid toe.

avatar
johannes 598 okt 2017 - 23:44

ik ben bekend met die neusspray, ik kan er ook niet vanaf komen met de behandelmethode van de huisarts, die stuurde mij door naar een KNO arts in het Amphia ziekenhuis, die arts gaf mij een ander middel, maar dat had geen effect, toen stelde hij een operatie voor, maar zei erbij dat je na die operatie waarschijnlijk toch die neusspray zult moeten blijven gebruiken, waarom moet je dan geopereerd worden!