Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Netwerk gekaapte computers ontmanteld

05-12-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
cyber beveiliging 930x520
Bij een internationale politieactie is een groot netwerk van gekaapte computers ontmanteld. Zo'n netwerk, een botnet, kan worden gebruikt voor cyberaanvallen. Een man uit Wit-Rusland is opgepakt. Ongeveer 2 miljoen computers in 223 landen en gebieden waren besmet. Het is niet bekend hoeveel gedupeerden uit Nederland komen.

Netwerk vernoemd naar Griekse mythologie

Het ontmantelde netwerk heeft de naam Andromeda gekregen. Het botnet werd gebruikt om schadelijke programma's (malware) te verspreiden.

Avalanche

Andromeda wordt ook in verband gebracht met een ander netwerk, Avalanche. Dat probeerde gebruikersnamen en wachtwoorden voor internetbankieren in handen te krijgen. Bovendien wilden de makers computers vergrendelen met gijzelsoftware. Avalanche werd vorig jaar uit de lucht gehaald na vier jaar onderzoek. Informatie uit die zaak werd gebruikt bij het oprollen van Andromeda.
Het onderzoek werd uitgevoerd door justitie in de Verenigde Staten en Duitsland, in samenwerking met de Europese politiedienst Europol, de justitiële samenwerking Eurojust en Microsoft. ANP

Meer over:

computer
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!