Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Nettoloon stijgt voor meeste werknemers

06-01-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
geld-930x520
De meeste Nederlanders krijgen dit jaar iets meer te besteden. Dat stelde loonstrookverwerker ADP woensdag op basis van eigen berekeningen. Dit komt doordat we minder belasting gaan betalen. Ouderen en gezinnen met kinderen profiteren in het bijzonder van hogere kortingen en toeslagen.
Lagere belastingen
Er zijn natuurlijk meer factoren die hier invloed op hebben. De belastingtarieven in de tweede en derde schijf dalen en daardoor betaal je minder belasting, maar heb je bij een hoog inkomen ook minder hypotheekrente af te trekken.
Minimumloon
Minimumloners krijgen er netto 76 euro per maand bij. Tweeverdieners met kinderen gaan er het meest op vooruit. Zij profiteren van een hogere kinderbijslag en van een hogere kinderopvangtoeslag.
Modaal
Wie anderhalf keer modaal verdient loopt het voordeel bijna helemaal mis. Zij krijgen er slechts 6 euro per maand bij. Deze groep heeft te maken met de afbouw van de Algemene heffingskorting en gaat er daardoor minder op vooruit dan de lagere inkomens.
Voor iemand met een modaal inkomen bedraagt het voordeel 69 euro per maand. Tweemaal modaal mag rekenen op 52 euro extra per maand.
Ouderen
Bij ouderen zullen de aanvullende pensioenen iets lager uitvallen dan in 2015, maar omdat zij profiteren van een hogere ouderenkorting, meer AOW en een hoger heffingsvrij vermogen gaan ook zij er op vooruit.
Premies
De gemiddelde premies voor ziekte en arbeidsongeschiktheid dalen met tienden van procenten. Werkgevers betalen het komende jaar minder premie (6,75 procent) voor de Zorgverzekeringswet. Ook sectorpremies dalen.
Bron: ADP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!