Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Netbeheerders verwachten enorm verlies door slimme meters

04-05-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
952 keer bekeken
  •  
Energierekening energie kosten geld
De twee grote Nederlandse beheerders van energienetwerken, Liander en Stedin, kunnen ruim een miljard euro verliezen op hun 'slimme' energiemeters. Beide bedrijven waarschuwen daarvoor in een rechtszaak tegen het ministerie van Economische Zaken, meldt het Financieel Dagblad. 
Deze 'slimme' meters zijn al in vijf miljoen Nederlandse huizen geïnstalleerd, maar de netbeheerders vrezen dat ze dit apparatuur versneld af moeten schrijven. Ook het ministerie waarschuwt voor hoge kosten die mogelijk bij de consument terecht kunnen komen. 

Radiofrequentie

Om de slimme energiemeters op afstand snel uit te lezen, maken de netbeheerders gebruik van een radiofrequentie. Wie er gebruik mag maken van die frequenties wordt bepaald door het ministerie van Economische Zaken. Het ministerie wil de vergunning van de netbeheerders niet verlengen, omdat andere partijen interesse hebben. 
Kort voor de coronacrisis deed de rechtbank al uitspraak. Liander en Stedin verloren de zaak toen en hebben aan het FD nu laten weten dat ze niet in hoger beroep gaan. Ze verwachten dat het ministerie toch zal helpen om hun systeem in bedrijf te houden. Voor de rechterlijke uitspraak liet Economische Zaken al weten dat het nadere voorzieningen zal treffen om de slimme meters te redden. 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!