Kassa

Netbeheerders ontkennen risico's tienduizenden onveilige gasmeters

04-11-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
schroefdraad
Het CDA, GroenLinks en de SP dringen er bij minister Wiebes  van Economische Zaken op aan om snel uitspraak te  doen over de noodzaak om de gasmeters onmiddellijk te  vervangen.  
Te kort aangesneden schroefdraad
Vorige week liet Kassa zien dat door een te kort aangesneden schroefdraad op de op gasmeter de aansluiting met de gasleiding niet kan worden gegarandeerd.
Ondanks de vele bezorgde reacties van consumenten die Kassa ontving, houden de netbeheerders vol dat de meters veilig zijn. Alleen Stedin heeft haar ruim 15.000 meters inmiddels bijna allemaal vervangen. De andere netbeheerders geven aan de meters pas uiterlijk eind 2018 te vervangen.
Voorlichten
In de uitzending van Kassa vanavond zegt Piet Maas, gepensioneerd hoofd inspectie van energiebedrijf NRT, dat is opgegaan in Enexis dat netbeheerders consumenten zouden moeten voorlichten over de risico’s van deze meter. Hij laat weten dat mensen gewaarschuwd moeten worden de meter tot de vervanging absoluut niet te belasten en de meterkast liefst helemaal leeg te halen
Ook Peter Coppes waarschuwt: ,,Je moet er niet aan denken wat er gebeurt als iemand zijn huishoudtrap tegen de meter aanduwt of als iemand in een kelder zijn fiets tegen de meter aan kwakt.” Volgens emeritus hoogleraar Veiligheid en Rampenbestrijding Ben Ale is het wachten op de eerste klap.
Onderzoek
De netbeheerders maakten vorige week bekend alle Landis+Gyr G4/G6 meters van de 4.2 generatie met een defect te vervangen. Dit omdat uit onderzoek van Holland Innovative zou blijken dat de lange termijn veiligheid van de meters niet gegarandeerd zou kunnen worden. 
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!