Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Netbeheerders: Minder mensen afgesloten van energie uit coulance

03-02-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
208 keer bekeken
  •  
gas_energie

De eerste effecten van de maatregelen om gasafsluitingen van huishoudens te voorkomen zijn zichtbaar. Volgens branchevereniging Netbeheer Nederland zijn netbeheerders de laatste maanden van afgelopen jaar al voorzichtiger geworden met het afsluiten van energie als ze hun rekening niet konden betalen.

Het verwachte effect van de maatregelen laat volgens Netbeheer Nederland nog even op zich wachten. "Het is nog te vroeg om zeker te weten dat de maatregelen het beoogde effect hebben", aldus Hans-Peter Oskam, directeur Beleid en Energietransitie bij de vereniging. Wel wil hij een verlenging van de coulante afsluitregeling na 1 april "om er zeker van te zijn dat we ook beginnen met de winter geen onnodige mensen in de kou laten zitten".

Vorig jaar 2000 huishoudens afgesloten

Afgelopen jaar waren er rond de 2000 afsluitingen van zowel gas als elektriciteit. Dat is ongeveer hetzelfde als twee jaar eerder, maar wel fors lager dan de 2500 afsluitingen in 2021. In dat jaar liepen de energieprijzen al flink op, maar afgelopen jaar volgde vanwege de oorlog in Oekraïne de grootste klap.

De sterk gestegen energieprijzen zorgen voor financiële problemen bij huishoudens. Om deze reden sprak de overheid met de leveranciers van huishoudens. De overheid wil de huishoudens meer kans geven om te kunnen betalen. Leveranciers mogen pas het gas afsluiten wanneer de klant niet meer bereikbaar is. Hiernaast heeft ook het prijsplafond sinds afgelopen maand een afhankelijk effect. In de tussentijd zijn de energieprijzen aan het dalen waarvan ook de huishoudens binnenkort van kunnen profiteren. ANP

Lees ook onderstaande artikelen:

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!