Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Nep-apps bespioneren mensen

19-01-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Cyber cybercriminaliteit hackers 930x520
Hackers hebben veelgebruikte apps als WhatsApp, Signal en Adobe Flash Player nagemaakt. De kopieën werkten precies als de echte apps, waardoor gedupeerden geen argwaan kregen. Maar stiekem konden de apps foto's maken met de camera van de getroffen smartphone, sms'jes en appjes onderscheppen, wachtwoorden achterhalen, zien waar iemand precies is, meeluisteren met de microfoon en lijsten van contactpersonen lezen.

Windows-pc's

De makers hebben ook Windows-pc's bespioneerd. Beveiliger Lookout heeft de schadelijke apps ontdekt. Volgens het bedrijf wordt de spionage mogelijk aangestuurd door de inlichtingendienst van Libanon. Het is niet bekend wie bespioneerd werden en waarom. De gedupeerden komen uit ongeveer twintig landen, waaronder Nederland. Het is niet bekend hoeveel mensen slachtoffer zijn geworden.
De makers hebben berichten op Facebook en in WhatsApp verspreid om mensen naar hun sites te lokken. Daar konden ze apps downloaden. Het ging dus buiten de Play Store van Google om. De aanval begon vermoedelijk in 2012 en duurt waarschijnlijk nog voort. ANP

Meer over:

nep-apps
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!