Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Wachttijd van negen jaar op sociale huur in minstens 90 gemeenten

24-04-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
382 keer bekeken
  •  
huis_huur_woning_930x520

De wachttijden voor sociale huur lopen flink op. In minstens negentig gemeenten moeten mensen gemiddeld meer dan zeven jaar ingeschreven staan, meldt NOS na onderzoek. In vijf gemeenten is de wachttijd zelfs opgelopen naar gemiddeld langer dan zeventien jaar. Het gaat om Landsmeer, Wormerland, Haarlemmermeer, Diemen en Laren.

De NOS verzamelde voor dit onderzoek van 212 gemeenten, bijna 60 procent van alle gemeenten, de inschrijfduur voor een sociale huurwoning. In de rest van de gemeenten gaven corporaties onvoldoende cijfers om een representatief beeld te kunnen vormen. Van de gemeenten die cijfers aanleverden zijn er negentig waar je langer dan zeven jaar moet wachten. Dat komt neer op ruim een kwart van alle gemeenten in Nederland. Waarschijnlijk hebben er nog meer gemeenten minstens zo'n lange inschrijfduur. Dit kon door de NOS echter niet achterhaald worden doordat van sommige gemeenten onvoldoende cijfers werden aangeleverd.

Lange wachttijden sociale huur zijn geen uitzondering meer

Bij de tien gemeenten met de langste inschrijfduur ligt de inschrijfduur boven de veertien jaar. Deze gemeenten liggen volgens de NOS allemaal in Noord-Holland. Amsterdam staat niet in die top-10, maar volgt op de dertiende plek met een wachttijd van dertien jaar en tien maanden.

Ook in steeds meer regio's buiten de Randstad zijn lange wachttijden geen uitzondering meer. Zo kent Apeldoorn een wachttijd van zeven jaar en negen maanden. "De vraag is hier in een paar jaar enorm toegenomen, onder meer doordat een koopwoning voor steeds meer mensen onbereikbaar wordt door de gestegen prijzen", zegt Marco de Wilde, directeur van corporatie Veluwonen. "Ondertussen is de bouw van sociale huurwoningen achtergebleven. Dat komt vooral door de verhuurdersheffing die corporaties sinds acht jaar moeten betalen. In Apeldoorn bouwen we zo'n honderd woningen per jaar, dat zouden er eigenlijk minstens drie keer zoveel moeten zijn." Wanneer iemand nu reageert op een sociale huurwoning in Apeldoorn, zijn er gemiddeld 123 concurrenten.

Stel jouw vraag op het Kassa-forum

Heb jij een vraag over jouw woonsituatie? Plaats 'm op ons forum! Alle soorten consumentenvragen zijn welkom op  Vraag & Beantwoord. Stel hier jouw vraag.

Vind je het leuk om anderen van advies te voorzien? Dan kun je uiteraard anderen helpen met een consumentenkwestie door vragen te beantwoorden op ons forum. Iedereen is welkom!
Bron: NOS
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!