Kassa

Nefit laat cv-ketels onderzoeken na alarm

10-01-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
75 keer bekeken
  •  
Nefit logo 930x520
Fabrikant Nefit heeft een onafhankelijk onderzoek aangekondigd naar cv-ketels die volgens RTL Nieuws gevaarlijk zijn. Het gaat om apparaten van het type Nefit Topline die tussen 2006 en 2009 zijn geproduceerd. Met dit type ketels waren al eerder problemen.

Koolmonoxidevergiftiging

Twee experts die in opdracht van RTL onderzoek hebben gedaan naar de ketels, constateerden dat ze een verhoogd risico op brandgevaar en koolmonoxidevergiftiging opleveren. Het probleem zit in de zogeheten warmtewisselaar. Die kan volgens de onderzoekers door hitte vervormen en heet rookgas lekken. Ook zou koolmonoxide uit de ketel kunnen ontsnappen. Alleen al in Nederland zijn ruim 128.000 van deze ketels verkocht.

Warmtewisselaars raken eerder defect dan verwacht

Nefit, dat onderdeel uitmaakt van Bosch, erkent dat ,,een deel van de warmtewisselaars bij dit type toestel eerder defect raakt dan zou mogen worden verwacht''. Dat zou echter geen direct gevaar opleveren. ,,Bij een defecte wisselaar kan sprake zijn van een lekkage van rookgassen. In dat geval zullen de rookgassen door de onderdruk binnen de afgesloten ketel blijven en via het rookgasafvoerkanaal naar buiten worden afgevoerd'', stelt Bosch.

Gratis nieuwe onderdelen Nefit-ketel

Klanten kunnen het onderdeel gratis laten vervangen of een nieuwe Nefit-ketel aanschaffen voor ,,ruim de helft van de prijs'', liet het bedrijf dinsdagavond weten.

Instanties niet goed geïnformeerd

Volgens RTL Nieuws heeft het bedrijf de instanties niet goed geïnformeerd. Bosch ontkent dit. ,,Alle ons bekende incidenten, relevante feiten en rapporten zijn gedeeld met de verantwoordelijke autoriteiten.''

Eerdere problemen

Bij eerdere problemen met ketels uit de Topline-serie ging het om slecht functionerende branders. Een jaar geleden liet de fabrikant weten dat bij slechts 40.000 van de 128.000 ketels het onderdeel was vervangen. Eind volgend jaar moeten alle ketels zijn voorzien van nieuwe branders.
Er zijn volgens Nefit twaalf gevallen van brandschade bekend bij de Topline-ketels. ANP
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!