Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Nederlandse Zorgautoriteit onderzoekt zorgaanbieders die om extra bijdrage vroegen

14-04-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
956 keer bekeken
  •  
zorg geld zorgverzekering 1127

Bij de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) zijn meerdere meldingen binnengekomen van zorgaanbieders die hun patiënten extra geld in rekening hebben gebracht. Soms is het een vrijwillige bijdrage, maar dit is alsnog niet toegestaan. Er mag geen eigen bijdrage in rekening worden gebracht, benadrukt de NZa vrijdag.

Zorgaanbieders wilden zo stijgende personeelskosten, huur- en energieprijzen betalen

Zorgaanbieders kozen ervoor om een extra bijdrage te vragen omdat ze de tarieven die zij van zorgverzekeraars ontvangen niet hoog genoeg vinden, aldus de NZa. Ze wilden met dat bedrag stijgende personeelskosten, huur- en energieprijzen betalen. "Het gaat vaak om kleine bedragen die soms contant betaald moeten worden."

Waarschuwingen en mogelijk dwangsommen

De NZa ontving meldingen uit verschillende zorgsectoren, zoals de geestelijke gezondheidszorg en fysiotherapie. "Er is geen wettelijke eigen bijdrage vastgesteld voor deze vormen van zorg", schrijft de NZa.

Patiënten die toch om extra geld worden gevraagd, kunnen daarvan melding doen. De NZa onderzoekt zorgaanbieders waarover signalen zijn binnengekomen. Die kunnen dan een waarschuwing krijgen. Als ze zich hier niet aan houden, krijgen ze uiteindelijk mogelijk een dwangsom opgelegd. ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!