Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Nederlandse webshops verkopen verboden tandbleekproducten

19-05-2018
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
18193 keer bekeken
  •  
witte tanden 930x520
Wil jij ook de perfecte Hollywood smile? Via internet kun je verschillende bleekstrips voor je tanden bestellen. Witte tanden krijg je er zeker van, maar het is niet zonder gevaar. En mag dit eigenlijk wel in Nederland verkocht worden?
Crest Whitestrips
Sinds 2012 is er een nieuwe regelgeving voor het bleken van je tanden. Het percentage waterstofperoxide, de stof die ervoor zorgt dat je tanden witter worden, mag in drogisterijen niet hoger zijn dan 0,1 procent. Tandartsen mogen niet hoger gaan dan 6 procent. Via Nederlandse webshops zijn de zogeheten Crest Whitestrips te koop, die een veel hoger percentage waterstofperoxide bevatten dan is toegestaan. Namelijk 6 tot 14 procent waterstofperoxide. Deze webshops halen de tandbleekmiddelen uit het buitenland en verkopen ze hier door.
Schadelijk voor tanden en tandvlees
Volgens tandheelkundige Nils van Calcar van het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam, kan gebruik van deze producten leiden tot schade aan tanden en tandvlees. Bij een hoog percentage is de waterstofperoxide sneller bij je zenuw, en daar krijg je vaak ontzettend gevoelige tanden van. Daarnaast kunnen hoge percentages chemische brandwonden veroorzaken op je tandvlees. En dat is blaarvorming, het afsterven van het toplaagje van het tandvlees. Het tandvlees herstelt zich wel weer, maar de pijn aan het tandvlees kan zo’n een tot twee weken aanhouden. En de gevoeligheid van de tanden kan nog wel langer duren, in het extreemste geval kan het zelfs permanent zijn.
Van Calcar vindt het belangrijk dat mensen weten waar de verkleuring vandaan komt. Komt het bijvoorbeeld door het roken van shag? Dan kun je als tandarts poetsinstructie geven. Je moet echt de oorzaak weten, een goede diagnose stellen en dan vervolgens een behandelplan maken. Dat is voorlopig voorbehouden aan tandartsen. Geen geld voor zo’n dure behandeling? Volgens Van Calcar kun je het best je tanden laten ‘uitdrogen’. Dat doe je zo: ga fietsen en lach met je mond wijd open. Je tanden zullen geheid een tijdje witter zijn.
Webshops
Uit onderzoek van Kassa blijkt dat de tandbleekproducten van Crest bij meerdere online winkels te koop zijn waaronder Bol.com, Fruugo.nl en Whitestrips-shop.nl. Bol.com en Fruugo.nl hebben na contact met Kassa de verkoop direct gestaakt. Whitestrips-shop.nl geeft aan op de hoogte te zijn van de regelgeving, maar deze niet te schenden omdat hun hoofdvestiging in Amerika zit en ze dus met Amerikaanse wetgeving te maken hebben. Volgens de webshop bestellen de consumenten dus officieel niet in de EU maar uit Amerika. Lees hier de reacties van alle webwinkels .
NVWA
Woordvoerder Benno Bruggink van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) vindt dit argument onzin. Iedere webshop die aanbiedt te leveren aan een afnemer in de EU valt onder de EU wetgeving. Bruggink geeft aan dat het erover heen gaan van het toegestane percentage waterstofperoxide een overtreding van de warenwet is, wat een boete van 525 euro inhoudt. Daarnaast is er geen verschil tussen bleekstrips in de winkel en het bestellen ervan online. Het zijn verschillende distributiekanalen, maar de wettelijke eisen en verplichtingen zijn hetzelfde. De NVWA erkent dus de overtredingen, maar onderzoekt alleen specifieke meldingen. De toezichthouder gaat niet op zoek naar overtreders van de wet omdat zij daar de mankracht niet voor hebben en dit ook niet hun beleid is.
Een klacht indienen bij de NVWA over een bepaald product kan hier .
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!