Kassa

Stichting Alexander Klöpping wil miljard van Apple en Google

14-02-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
443 keer bekeken
  •  
apps smartphone groot

Volgens de Nederlandse Stichting App Stores hebben Nederlanders de afgelopen jaren voor verschillende apps te veel betaald. Het gaat om een bedrag dat oploopt tot wel 1 miljard euro bij de techbedrijven Apple en Google. Zij zouden hun macht hebben misbruikt door appontwikkelaars te verplichten apps en in-app-aankopen uitsluitend via de appstores aan te bieden. De techbedrijven rekenden daar een commissie van wel 30 procent voor, aldus de stichting.

De stichting, waarvan bekend is dat techondernemer en journalist Alexander Klöpping de bestuursvoorzitter is, vindt dat concurrerende platforms en betaalsystemen in hun appstores zouden moeten worden toegelaten. Dan zouden deze bedrijven ook de hoge commissie niet hoeven op te leggen.

De werkwijze van Apple en Google moet worden veranderd en ook het teveel betaalde geld moet terug, vindt de stichting. 

Oproep tot melden

Als je een abonnement, app of dienst hebt gekocht bij een bedrijf waarbij de aankoop via de appstore van Apple of Google ging, roept Stichting App Stores je op dat bij hen te melden. Het maakt niet uit of het zakelijk of particulier is aangekocht.

Ze hopen de deelname kosteloos te maken en dat de gemaakte kosten in rekening worden gebracht bij Apple en Google. Mogelijk gaat er van de schadevergoeding ook een percentage naar de stichting App Stores.  

Gang naar de rechter voorbereid

De stichting gaat nu eerst proberen tot een oplossing te komen met de techbedrijven, door ze uit te nodigen voor een overleg. Zo kan een gerechtelijke procedure worden voorkomen. Toch houdt de stichting er rekening mee dat de bedrijven zicht niet thuis geven en wordt een gang naar de rechter voorbereid. Als de zaak niet slaagt, zijn de deelnemers niets verschuldigd. ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!