Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Nederlandse spaarders verliezen 9 miljard euro door inflatie

11-01-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
631 keer bekeken
  •  
geld besparen euros spaarvarken

De inflatie voor 2021 komt neer op 2,7 procent, zo maakt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag bekend. Omdat de spaarrentes waren zo historisch laag waren heeft financiële vergelijkingssite geld.nl uitgerekend wat voor bedrag de Nederlandse spaarders nu, na aftrek van inflatie, zijn kwijtgeraakt. Het antwoord: ruim negen miljard euro.

Geld.nl keek naar cijfers van De Nederlandsche Bank om te bepalen hoeveel spaargeld Nederlanders in 2021 hadden. “We hadden met z’n allen voor ongeveer 340 miljard euro op vrij opneembare spaarrekeningen staan”, legt Amanda Bulthuis van Geld.nl uit. “De gemiddelde rente op een spaarrekening was 0,05 procent. Dat betekent dat Nederlanders 170 miljoen euro aan rente kregen in 2021. Door de inflatie van 2,7 procent werd het spaargeld echter ook 9,18 miljard euro minder waard. Als je de rente en de inflatie tegen elkaar wegstreept, blijft er een waardevermindering van 9,01 miljard euro over.”

Wat is inflatie?

Inflatie wil zeggen dat de prijzen voor producten en diensten die consumenten gebruiken elk jaar stijgen. In 2021 stegen die prijzen dus met gemiddeld 2,7 procent. Dit betekent  dat je met hetzelfde geld minder spullen en diensten kunt kopen. Anders gezegd: je geld is in 2021 gemiddeld 2,7 procent minder waard geworden. Dit geldt ook voor het geld dat je op een spaarrekening hebt staan. Als spaarders op hun spaarrekening een rente ontvangen die hoger is dan de inflatie, kunnen ze de inflatie compenseren. Helaas is de spaarrente echter al jaren lager dan de inflatie. Hierdoor wordt geld op een spaarrekening elk jaar minder waard.

Heeft sparen nog wel zin?

Ondanks de lage rente en de hoge inflatie, blijft sparen nog steeds belangrijk, zegt Bulthuis. “Het blijft noodzakelijk om wat geld achter de hand te hebben voor als je auto of wasmachine kapot gaat.” Heb je meer spaargeld dan noodzakelijk voor je financiële buffer, dan is het interessant om te kijken naar alternatieven voor sparen. Je kunt bijvoorbeeld kijken naar beleggen of vastgoed. “Houd er bij beleggen wel rekening mee dat je je inleg kunt verliezen”, zegt Bulthuis. “Beleg dus alleen met geld dat je kunt missen".

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!