Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Nederland leent goedkoop, pensioenfondsen onder druk

11-07-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
geld-euromunten-armoede
De rente op Nederlandse staatsleningen is maandagochtend weer verder gedaald. Het rendement op tienjarige staatsleningen kwam daarbij, na een eerdere dip vorige week, nog duidelijker onder nul procent te liggen.
Voorlopig dieptepunt
In de ochtendhandel zakte de effectieve rente op tienjarige staatsleningen naar een voorlopig dieptepunt van min 0,012 procent. Vorige week woensdag zakte het rendement voor het eerst in de historie al kortstondig een fractie onder nul procent. Dat geeft aan dat beleggers meer betalen voor de obligaties dan ze de komende jaren aan inkomsten op de vaste rentebetalingen en aflossing over de lening mogen verwachten.
Pensioenfondsen onder druk
Het rendement en de waarde van een obligatie bewegen tegengesteld. Een dalend rendement wijst op een stijgende waarde en een toenemende vraag naar het schuldpapier. De lage rente maakt het zeer goedkoop voor overheden om geld te lenen. Tegelijkertijd zet het de financiële positie van bijvoorbeeld pensioenfondsen en verzekeraars sterk onder druk.
Opkoopprogramma
De obligatierentes staan wereldwijd al tijden onder druk door de zwakke economische groei, de hoge besparingen en het opkoopprogramma van de ECB. Sinds de Britse stem voor de brexit staat de Duitse tienjaarsrente ook onder nul. Die stond maandag op min 0,2 procent. Ook rentes op Zuid-Europese staatsleningen nemen steeds verder af. De rente op Italiaanse en Spaanse leningen voor tien jaar bedraagt nog slechts 1,2 procent. Tijdens de dieptepunten van de Europese schuldencrisis werden nog pieken van ruim 7 procent bereikt. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (11)

aadjepiraatje
aadjepiraatje11 jul. 2016 - 18:46

Dat alles dankzij de DNB die zegt geen beleggingsadviezen te mogen geven, maar tegelijkertijd het pensioenfonds waar ik mijn geld van (terug(krijg een dwingend advies geeft om een groot deel van hun beleggingen in een bepaald product te moeten verkopen. En ondanks meerdere rechterlijke uitspraken het vertikt om het daardoor ontstane verlies terug te betalen. 

b.hagoort
b.hagoort11 jul. 2016 - 16:22

Wat een betweters! De beste Stuurlui staan nog steeds aan de wal !!!!!!!!!!!!

1 Reactie
kapijan
kapijan11 jul. 2016 - 17:20

Ja we zijn allemaal achterlijk, alleen jij niet denk ik, zit je ook bij de mafiose?

arnozegers
arnozegers11 jul. 2016 - 15:58

Deze regering is tot heden de grootste boevenbende die hier rondloopt.Ik ben het volledig eens met de opmerking(en) van **holiday**

1 Reactie
geem02
geem0211 jul. 2016 - 20:09

Met Jette Klijnsma als voorloper die verkwanselt tegen beter weten in onze pensioenen aan europa

gerardvantol
gerardvantol11 jul. 2016 - 15:51

Ik snap de kopers van dergelijk waardeloze stukken niet. Gewoon je geld vasthouden levert al minder verlies op, dus geen cent meer in deze obligaties. Dan wordt het geld weer schaars en zal er dus meer rente gegeven moeten worden.

1 Reactie
geem02
geem0211 jul. 2016 - 20:08

Met Jette Klijnsma als voorloper die verkwanselt tegen beter weten in onze pensioenen aan europa

holiday
holiday11 jul. 2016 - 13:15

Als de pensioenfondsen hypotheken mochten verstrekken, dan zouden ze zo weer mega winsten kunnen maken.Maar de regering geeft hiervoor geen toestemming om de banken dan nog verder onderuit zouden gaan.Het probleem zit gewoon in de regering die niet deugd.Logisch want de meeste regeringsleiders, krijgen na hun vertrek weer mooie baantjes bij de banken.

3 Reacties
toniokassa
toniokassa11 jul. 2016 - 13:26

klopt wel ja

gaston127
gaston12711 jul. 2016 - 13:51

Ja Nederland is net zo corrupt met het stelletje dat nu regeert als in andere landen ik eerst en de rest kan stikken.

geem02
geem0211 jul. 2016 - 20:09

Met Jette Klijnsma als voorloper die verkwanselt tegen beter weten in onze pensioenen aan europa

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!