Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Nederlandse rente blijft dalen

06-01-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
geld_a09e0c.jpg
De toch al historisch lage rente op Nederlandse staatsobligaties is dinsdag verder gezakt. De zoektocht van beleggers naar veilige havens en de verwachting dat de Europese Centrale Bank (ECB) binnenkort zal overgaan tot de opkoop van staatsleningen blijven de vraag naar de schuldpapieren stimuleren.
Nederlandse obligaties
Het rendement op tienjarige Nederlandse obligaties zakte in de middaghandel naar 0,57 procent. Een jaar geleden stond de rente nog op 2,2 procent. De rente op leningen voor vijf jaar bedraagt nog maar 0,06 procent.
Ook andere Europese obligaties waren opnieuw in trek. Zo zakte de Duitse tienjaarsrente naar 0,46 procent en daalde de Spaanse en Italiaanse rente naar respectievelijk 1,6 en 1,8 procent.
Tegengesteld beweging
Het rendement en de waarde van een obligatie bewegen tegengesteld. Een dalende rente wijst op een stijgende waarde en een toenemende vraag naar de betreffende leningen.
Strijd tegen lage inflatie
De ECB gaf de afgelopen tijd herhaaldelijk aan bereid te zijn de strijd tegen de lage inflatie in de eurozone verder op te voeren. Algemeen wordt verwacht dat de centrale bank daarbij uiteindelijk zal overgaan tot de opkoop van Europese staatsobligaties.
Obligaties eurolanden opkopen
Het Financieele Dagblad meldde dinsdag op basis van ingewijden dat de ECB in dat verband momenteel met drie scenario's werkt. In de eerste variant zou de bank obligaties van alle eurolanden opkopen, naar rato van het aandeel dat de centrale banken van de lidstaten in de ECB hebben.
In een andere variant koopt de ECB alleen obligaties van landen met de hoogste kredietwaardering (AAA), waardoor de risico's voor de centrale bank zouden worden beperkt. In het derde scenario kopen nationale centrale banken staatsleningen van hun eigen overheid, zodat de risico's bij de landen zelf komen te liggen.
Definitieve invulling
De ECB komt naar verwachting op 22 januari met verdere details over de plannen. De definitieve invulling wordt echter pas begin maart verwacht.
De grote vraag naar obligaties beperkt zich niet tot de eurozone. De Britse overheid wist dinsdag tienjarige leningen te plaatsen tegen de recordlage rente van 1,6 procent. De Amerikaanse rente zakte voor het eerst sinds mei 2013 tot minder dan 2 procent.
Door de onzekerheid over de politieke en economische toekomst van Griekenland gingen Griekse obligaties wel opnieuw in de uitverkoop. De Griekse tienjaarsrente liep op naar 9,4 procent. Dat is het hoogste peil sinds september 2013. ANP

Meer over:

diginieuws, rente, geld
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!