Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Nederlandse reiziger weinig bewust van rabiës'

04-06-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
63 keer bekeken
  •  
vleermuis 930x520
Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en alarmcentrale Eurocross gaan onderzoek doen naar rabiës ofwel hondsdolheid. In Nederland komt de ziekte nauwelijks voor maar wereldwijd overlijden jaarlijks circa 60.000 mensen aan besmetting met het virus dat wordt overgedragen via beten van honden, katten, vleermuizen en apen.

Rabiës door hond of aap

Vorig jaar lag het aantal meldingen van rabiës 60 procent hoger dan in 2016. In dat jaar kreeg Eurocross al opvallend veel meldingen van hondsdolheid na een beet door een hond of een aap. Wie reist in een gebied waar rabiës voorkomt, doet er verstandig aan geen dieren aan te raken, te aaien of te voeren.

Meeste meldingen uit Azië

De meeste meldingen komen uit Indonesië, Thailand en Vietnam. ,,Gelukkig zien we zelden hondsdolheid in Nederland'', aldus hoogleraar Reizigersgeneeskunde Leo Visser. ,,Maar de Nederlandse reiziger is zich vaak te weinig bewust van het gevaar van bijtverwondingen op reis en moet dan ook goed geïnformeerd worden.''

Onderzoek richt zich op oorzaken

Het onderzoek van LUMC en Eurocross richt zich op de oorzaken van rabiësbesmetting, de soorten injecties die worden gegeven, of er gemakkelijk aan die middelen te komen is en wat ze kosten. Koorts, hoofdpijn en misselijkheid zijn de eerste symptomen, een stijve nek en verlammingen zijn verschijnselen in een later stadium.

Bel dokter na aanvaring met vleermuis

Het aantal mensen dat sinds de jaren zestig in Nederland met rabiës in een ziekenhuis werd opgenomen is op de vingers van twee handen te tellen. Het RIVM geeft als advies: Ben je gebeten of gekrabd door een vleermuis, was de wond dan minstens vijf minuten met water en zeep. Bel een dokter want hoe sneller de behandeling begint, hoe groter de kans op genezing. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!