Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Nederlandse meubels brandgevaarlijker

18-02-2010
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
415 keer bekeken
  •  
Fallback image for card
Sinds 1988 worden in Engeland meubels en matrassen geïmpregneerd met brandvertragende middelen. Dat is verplicht op grond van de wet. René Hagen is lector op het Nederlands Instituut Fysieke Veiligheid Nibra . Hij pleit er in Kassa voor dat dit ook in Nederland verplicht wordt. Hagen spreekt ook namens alle brandweerkorpsen in Nederland, deze zijn verenigd in de Nederlandse Vereniging voor Brandweerzorg en Rampenbestrijding . Volgens voorzichtige schattingen van Hagen -gebaseerd op Brits en Amerikaans onderzoek- leidt dit in Nederland tot een reductie van 25% van het aantal dodelijke slachtoffers van woningbranden. Voor 2009 zou dat 11 levens hebben gescheeld, terwijl het aantal gewonden ook 125 personen minder was geweest. Daarnaast neemt de materiële schade ook nog eens af met een bedrag van 60 miljoen per jaar, aldus Hagen.
Geen tijd te vluchten
Juist banken en matrassen, gemaakt van kunststof, zijn zeer brandbaar. Hagen vergelijkt de brandbaarheid van een bank zelfs met 5 liter benzine. Bijna driekwart van de branden ontstaat in de woon- of slaapkamer. En in totaal is 59% van de dodelijke slachtoffers aangetroffen in de ruimte waarin de brand is ontstaan. Die mensen hebben geen kans gehad om te vluchten. Nadat een rookmelder is afgegaan, heb je slechts 3 tot 4 minuten de tijd om te vluchten, vertelt Hagen in Kassa. Als banken en matrassen worden geïmpregneerd met brandvertragers, wordt die tijd verlengd en is de overlevingskans beduidend groter.
Meubelfabrikanten hebben dilemma
Harry Nieuwenhuis is directeur van de Centrale Bond van Meubelfabrikanten .
Zijn leden kunnen meubels brandveiliger maken, maar de branche staat voor een  dilemma. Als namelijk wordt gekozen voor brandveiligheid moeten brandvertragers worden gebruikt die schadelijk zijn voor milieu en mens stelt Nieuwenhuis. Die keuze wil hij aan de politiek overlaten. Nieuwenhuis vraagt zich af of alle consumenten wel zitten te wachten op meubelen met brandvertragers. Hij vindt dat mensen in ieder geval de keus moeten hebben.
Wat doet de overheid?
De minister van Binnenlandse Zaken ter Horst heeft het rapport “Fatale woningbranden 2009” van het Nederlands Instituut Fysieke Veiligheid Nibra in oktober aan de Kamer aangeboden. In dat rapport wordt gepleit voor het impregneren van meubels en matrassen en de minister heeft toegezegd dat bekeken gaat worden of zulke veiligheidseisen ook in Nederland moeten worden ingevoerd.
De stand van zaken is dat er ambtelijk overleg is met het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Klik voor de reactie hier .
Meubelfabrikanten te afwachtend
Hagen vindt dat de meubelindustrie het brandveiligheidsprobleem ontkent. Hij is van mening dat de meubelfabrikanten zich verschuilen achter milieubelastende vlamvertragers. Hij wil dat ze snel zelf actief op zoek gaan naar oplossingen. En eventueel moet de politiek de meubelindustrie dwingen via regelgeving.
Brandvertragers schadelijk?
Er is al jaren discussie over de schadelijkheid van brandvertragers. Er staat wel onomstotelijk vast dat de broomhoudende brandvertragers slecht zijn voor milieu en mens. De meeste daarvan mogen op grond van Europese regelgeving ook niet worden gebruikt, een aantal echter nog wel.
Greenpeace pleit voor een algemeen verbod op broom- en chloorhoudende vlamvertragers. Op de vraag van Kassa of dat ten koste moet gaan van de brandveiligheid stelt Greenpeace dat de verplichting om brandveilige meubelen te maken prima kan samengaan met een verbod op die schadelijke brandvertragers. Want “op deze manier worden producenten er toe gedwongen om de bestaande veiligere alternatieven te gaan gebruiken en om nieuwe alternatieven te gaan ontwikkelen”. Er zijn namelijk wel alternatieven.
Willem Hofland is Director Advocacy van ICL-IP Europe BV (dochterbedrijf van Israëlisch bedrijf) en voorzitter van EBFRIP (European Brominated Flame Retardants Industry Panel). Hofland meldt Kassa dat de vlamvertragers die in meubelen worden gebruikt zijn toegelaten op grond van Europese regelgeving. Ook stelt hij dat de kennis van chemische stoffen steeds groter wordt. Meer informatie vindt u hier
Peter Dutrieux is werkzaam bij TUV Rheinland Quality. Hij stelt dat broomhoudende en chloorhoudende brandvertragers heel schadelijk zijn voor milieu en mens. Daarnaast zijn er zijn minder schadelijke namelijk fosforhoudende en stikstofhoudende brandvertragers. Daar kan en moet nog meer onderzoek naar plaatsvinden, maar hij stelt dat deze wel gebruikt kunnen worden, als deze op grond van Europese regelgeving zijn toegestaan.
IKEA
De twee (op het oog) dezelfde banken, die we in het filmpje lieten zien, zijn gekocht bij een Engelse en Nederlandse IKEA winkel. De Engelse bank is behandeld met brandvertragers op basis van de 1988 safety regulations.
IKEA heeft geen gebruik gemaakt van de uitnodiging om in onze uitzending te reageren maar hun schriftelijke reactie leest u hier .
Uiteraard hadden we de test ook kunnen uitvoeren met een willekeurig andere Engelse bank en een willekeurig Nederlandse bank. Omdat we echter exact dezelfde bankjes wilden gebruiken voor de test, lag een IKEA bank voor de hand. Bovendien is IKEA natuurlijk een groot bedrijf.
Rookmelders
U maakt uw huis in ieder geval al een stukje brandveiliger door rookmelders te installeren. Dit kunt u het beste doen op elke verdieping; in de ruimte tussen de keuken en de woonkamer, boven en onder aan de trap maar ook bij de wasmachine en de droger. Let bij aankoop goed op een keurmerk, en controleer regelmatig de batterij. Rookmelders kosten gemiddeld tussen 5 en 20 euro, en zijn te koop bij diverse doe-het-zelfzaken en bouwmarkten.
Kijk voor meer informatie op de website van de Brandweer  of de Nederlandse Brandwonden Stichting .
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!