Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Nederlandse kleding uit 'foute' fabrieken

27-09-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
196 keer bekeken
  •  
kleding 930 520
Nederlandse kledingmerken als C&A, Coolcat, G-Star, MEXX en Scotch & Soda liggen onder vuur in verband met de arbeidsomstandigheden van textielarbeiders in India, waar ze hun kleding laten maken. Geen enkele fabrieksarbeider verdient een leefbaar loon. Ruim een derde heeft niet eens het minimumloon, constateert Schone Kleren Campagne en Landelijke India Werkgroep na onderzoek.
Fabrieksbazen houden zich niet aan de regels
In het rapport Uitgekleed/Aangekleed staat dat de fabrieksbazen verplicht overwerk vaak niet uitbetalen, werknemers intimideren en vrouwen minder betaald krijgen dan mannen. Ook doen sommige fabrieken niks aan sociale verzekeringen en ziektekosten. Schone Kleren Campagne roept mensen op een petitie te tekenen om zo wat te doen aan de werkomstandigheden in de fabrieken.
Niet transparant
In het onderzoek worden ook Nederlandse merken als McGregor, Suitsupply, The Sting (Mills Brothers, Hallinger) en WE Fashion genoemd. Schone Kleren Campagne vindt merken niet transparant over waar de kleding wordt gemaakt. ,,Dus om tot tien fabrieken te komen waar voor Nederlandse merken wordt geproduceerd, vroegen onze onderzoekers bij meerdere fabrieken rond tot ze beet hadden.’’
Concreet plan
De milieuorganisatie verwacht van kledingbedrijven dat die een concreet plan maken voor een leefbaar loon voor alle arbeiders en dat de inkoopprijs het voor leveranciers mogelijk maakt een leefbaar loon te betalen. ,,De overheid moet stevige afspraken met alle kledingbedrijven maken dat dit ook gebeurt en er voor zorgen dat productielocaties openbaar worden gemaakt”, aldus Gerard Oonk, directeur Landelijke India Werkgroep.
Reactie van CoolCat en Scotch & Soda
,,Er werd in de afgelopen jaren minder dan 0,1 procent van de collectie van CoolCat in India geproduceerd'', aldus CoolCat in een reactie. Bovendien zegt het de aangegeven 'fabriek 4' in het onderzoek niet te kunnen identificeren. Scotch & Soda zegt nooit kleding te maken in de fabriek waar het bedrijf in het onderzoek aan wordt gelinkt. Beide kledingmerken zeggen het werk van Schone Kleren Campagne en Landelijke India Werkgroep te ondersteunen. ANP
Teken de petitie van de Schone Kleren Campagne hier .
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!