Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Nederlandse kinderen recordhouder internet

18-04-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
internet-kabel_04.jpg
Van alle 9- tot 12-jarigen in 25 Europese landen hebben Nederlandse kinderen het hoogste aantal profielen op internet: 70 procent van hen heeft een persoonlijke pagina op een sociale netwerksite.
Dat blijkt uit cijfers die de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de Europese Unie, maandag heeft bekendgemaakt. De Franse kinderen staan onderaan met 25 procent. In de categorie 13- tot 16-jarigen heeft Nederland een van de hoogste scores met 87 procent. De Europese Commissie constateert dat een kwart van de jongeren een profiel heeft dat voor iedereen toegankelijk is. De commissie waarschuwt voor de gevaren. ,,Deze kinderen lopen risico's en vormen een kwetsbare prooi voor stalkers en kinderlokkers'', aldus Europees commissaris Neelie Kroes (Digitale Agenda). Een groot aantal kinderen op sites als Facebook en Hyves vermeldt zelfs telefoonnummer en adres. Kroes benadrukt dat alle sociale netwerkbedrijven er onmiddellijk voor moeten zorgen dat uitsluitend toegestane contacten standaard toegang hebben tot het profiel van minderjarige gebruikers. De commissaris verwijst naar afspraken uit 2009, waarmee de bedrijven zichzelf maatregelen oplegden om de veiligheid voor minderjarigen op de netwerksites te garanderen. Sommige bedrijven hebben deze Principes voor Veiliger Sociaal Netwerken niet eens ondertekend, laakt de commissie. Op Hyves hebben minderjarigen sinds 1,5 jaar een afgeschermd profiel (alleen voor vrienden) na overleg met Brussel, benadrukt een woordvoerder van de netwerksite. ,,We werken al jaren samen aan veilig internetten op Europees niveau. We hebben de principes ondertekend en leven deze na'', aldus de zegsman in een verklaring.
ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!