Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Nederlandse industrie lijdt onder coronacrisis

04-05-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
industrie uitstoot 1127
Naar verwachting zal de coronacrisis in april een zware wissel hebben getrokken op de productiesector in Nederland. Daarom verwachten economen dat de index van de Nederlandse Vereniging van Inkoopmanagers (Nevi) een stevige krimp zal laten zien, waar er vorige maand nog een lichte groei zichtbaar was. 

Wat zegt de index?

Wanneer de index op een stand van 50 of meer uitkomt, duidt dat op groei. Zit de index eronder? Dan is er sprake van een krimp. In maart stond de stand op 50,5, waar kenners uitgaan van een daling tot een stand van 37 in april. Echter, ondanks dat er in maart sprake was van een beperkte groei, was het effect van de crisis al merkbaar. Zo was er bijvoorbeeld sprake van een afname in het aantal nieuwe orders. Dat goldt met name voor de export. Dat de export terugloopt en wat de gevolgen daarvan zijn, besprak Kassa ook in een artikel over de voedselmarkt.
Marktonderzoeker Markit maakte definitieve data bekend over de bedrijvigheid in grote economieën als Duitsland, Frankrijk, Spanje en Italië. Hier lijdt de industrie eveneens onder de crisis. Vooral in Zuid-Europese landen wordt een nog grotere krimp verwacht dan aanvankelijk gemeld. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!