Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Nederlandse huishoudens sparen recordbedrag tijdens coronacrisis

30 jun 2020
  •  
leestijd 1 minuten
geld sparen spaargeld 1127
Nederlandse huishoudens spaarden tijdens de coronacrisis een recordbedrag aan spaargeld bij elkaar, stelt financiële vergelijkingssite Geld.nl op basis van cijfers van De Nederlandsche Bank (DNB). Het totale spaartegoed van Nederlandse huishoudens groeide met 13,2 miljard euro in de maanden april en mei.

Spaartegoed nog nooit zo hoog

Sinds 1998 is het spaartegoed nog nooit zo hoog geweest, concludeert Amanda Bulthuis van Geld.nl op basis van de cijfers van DNB. "Gemiddeld stijgen de Nederlandse spaartegoeden met 3,5 miljard euro in april en mei samen. Dit jaar gingen we alleen in april met en stijging van 3,8 miljard euro hier al dik overheen. En in mei kwam er nog eens 9,4 miljard bij."

Waarom wordt er zoveel gespaard?

Volgens Bulthuis is er een goede verklaring voor de toename van spaargeld. Dit heeft te maken met het feit dat Nederlanders minder op vakantie gaan, minder uit eten zijn geweest en minder naar hun werk reizen. Ook gingen vele dagjes uit niet meer door. Hierdoor hebben Nederlanders de afgelopen maanden minder uitgegeven. "Dat bespaarde geld vond blijkbaar de weg naar de spaarrekening", aldus Bulthuis. Dit sluit aan op cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het CBS gaf vorige week nog aan dat consumenten in april ruim 17 procent minder hebben uitgegeven dan in april 2019. Ook de economische onzekerheid die deze crisis met zich meebrengt zorgt er voor Bulthuis voor dat mensen hun geld liever op de bankrekening zetten dan uitgeven.
Bron: Geld.nl

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar