Nederlandse hackers plunderen bankrekeningen
25-10-2013
• leestijd 2 minuten
Vier Nederlandse hackers hebben vermoedelijk bankrekeningen geplunderd. Ze zouden ruim 150 frauduleuze transacties hebben uitgevoerd. Dat meldde het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie (OM) donderdag. De schade bedraagt mogelijk een miljoen euro.
Grootschalige digitale fraude
De politie heeft maandag vier mannen uit Alkmaar, Haarlem, Woubrugge en Roden aangehouden voor het misdrijf. Ze worden verdacht van betrokkenheid bij de grootschalige, digitale fraude en witwaszaak.
De hackers installeerden kwaadaardige software op de computers van Nederlandse rekeninghouders en kregen zo toegang tot hun computers. Op die manier werden nieuwe betalingsopdrachten gedaan, zonder dat de rekeninghouders er erg in hadden. Ook werden bestaande opdrachten gewijzigd.
Valse mailtjes
In valse e-mails werd een snelkoppeling verstuurd. Als deze link werd aangeklikt, werd schadelijke software voor banken geactiveerd en konden de hackers inbreken in de computers. Ze maakten gebruik van een beschermd netwerk, het Tor-netwerk. Dat maakt het vrijwel onmogelijk om hackers te achterhalen. Hoe het OM hen dan toch wist te traceren, kan de aanklager nog niet zeggen.
'Moneymules'
Met de frauduleuze transacties kwam geld terecht op bankrekeningen van zogenoemde 'moneymules'. Dat zijn mensen die hun bankrekening beschikbaar stellen of een nieuwe openen. Op die manier werd het gestolen geld doorgesluisd naar binnen- en buitenland. Ook werd een deel van de buit omgezet in zogeheten Bitcoins, een virtuele munt. Het OM heeft in totaal beslag gelegd op 56 van deze Bitcoins, die inmiddels weer zijn omgezet in ruim 7700 euro.
Aangifte computercriminaliteit
Verschillende banken en bedrijven hebben aangifte gedaan van computercriminaliteit. Om hoeveel bankrekeninghouders het gaat, is nog niet duidelijk. Dat moet nog worden onderzocht, laat het OM weten. Getroffen particulieren hoeven zich geen zorgen te maken over de schade. Banken nemen die voor hun rekening en zorgen voor compensatie van de gedupeerden. ANP