'Nederlandse gynaecoloog vaak te terughoudend'
10-09-2009
• leestijd 2 minuten
Vrouwen die in Nederland bevallen hebben twee keer zo veel kans op ernstige zwangerschapsvergiftiging als vrouwen in Groot-Brittannië. ,,Dat komt omdat we in Nederland te terughoudend zijn met het geven van medicatie en het inleiden van bevallingen'', zei de Leidse gynaecoloog Joost Zwart donderdag.
Zwart deed twee jaar lang onderzoek naar het aantal vrouwen dat ernstig ziek wordt tijdens de zwangerschap, iets wat tot voor kort niet werd bijgehouden. Hij noteerde 2500 gevallen van ernstige complicaties, wat neerkomt op zeven op de duizend zwangerschappen. Ongeveer 8 procent van de betrokken vrouwen leed aan een ernstige zwangerschapsvergiftiging.
De laatste jaren heeft Zwart hierover bij gynaecologen aan de bel getrokken. ,,Ik zie dat het beleid verandert. Gynaecologen grijpen agressiever in om een complicatie te voorkomen. Ze denken niet meer puur en alleen aan de baby.''
Zwart nam voor zijn onderzoek ook allochtone vrouwen uit niet-westerse landen onder de loep. Het was al bekend dat deze groep een grotere kans heeft op moedersterfte. Zwart zag dat bij deze vrouwen vaker ernstige complicaties optreden tijdens de bevalling.
Aan de ene kant is het een kwestie van erfelijkheid. Zo hebben Hindoestaanse vrouwen vaker last van een hoge bloeddruk. Daarnaast speelt ook de mate waarin de vrouwen geïntegreerd zijn een rol. Zwart zag dat vrouwen van Turkse en Marokkaanse komaf ongeveer even vaak met een complicatie te maken krijgen als autochtone vrouwen. Vrouwen uit Afrikaanse landen onder de Sahara lopen daarentegen 3,5 keer zoveel risico.
Zwart promoveert op 17 september op dit onderwerp aan de Universiteit Leiden.
ANP