Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Nederlandse economie trekt breed aan

13-02-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
geld_munten_47.jpg
De Nederlandse economie is vorig jaar voor het eerst sinds 2011 weer gegroeid. Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag bekend. Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem is tevreden over de nieuwe CBS-cijfers over het economisch herstel. Hij zei dat vrijdag voor de wekelijkse ministerraad.
Groei
In de laatste maanden van het jaar trok de groei flink aan. De economie werd in het vierde kwartaal 0,5 procent groter ten opzichte van het voorgaande kwartaal. In het derde kwartaal bleef die groei volgens een nieuwe schatting nog steken op 0,2 procent. Na een krimp in de eerste drie maanden van het jaar vertoont de economie sinds het voorjaar een stijgende lijn. ,,Het herstel zet door. Daar ben ik wel tevreden over. Het past ook bij onze verwachtingen toen we de begroting voor dit jaar opstelden. Het mooie is dat de economie breed aantrekt. Het herstel wordt gedragen door investeringen en door de binnenlandse consumptie, maar ook de export doet het goed'', aldus de minister.
Consumptie
De groei werd vorig kwartaal breed gedragen, doordat de consumptie, de investeringen en de export allemaal een positieve bijdrage leverden. De bestedingen van de overheid namen wel licht af.
Het herstel op de arbeidsmarkt en de stijgende verkoop van huizen hielpen de bestedingen van consumenten de afgelopen maanden vooruit. Vorig kwartaal gaven zij vooral meer uit aan meubels en elektrische apparaten, terwijl verder de fietsenverkoop in de lift zat. Ook in de horeca werd meer geld uitgegeven dan een jaar eerder.
Groot belang
Dijsselbloem erkent dat het economisch herstel in Europese buurlanden van groot belang is. ,,Zeker voor de export, die voor het overgrote deel afhankelijk is van de Europese economische ontwikkeling. Dus als het goed gaat in de buurlanden is dat goed voor onze export. Dat zie je terug. Maar ook heel goed is dat de binnenlandse vraag en de consumptie de economie versterken. Dat komt ook doordat de koopkracht herstelt en dat was ook de verwachting.'' ANP

Meer over:

groei, diginieuws, cbs
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!