Kassa

Nederlandse consumenten vinden prijzen sterk stijgen

22-09-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1127Supermarkt
Meer dan vier op de tien Nederlandse consumenten vindt dat de prijzen sterk stijgen. Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Met 43 procent is dat het hoogste percentage sinds het statistiekenbureau het in 2017 begon bij te houden.
De koopbereidheid van consumenten is iets afgenomen en door de oplopende inflatie, lijkt ook het consumentenvertrouwen ook een deuk op te lopen. Dit speelt niet alleen in Nederland, maar in de Verenigde Staten. Zo vinden Amerikanen het momenteel de ongunstigste periode om grote aankopen te doen, blijkt uit een peiling.

Grondstoffen

Het CBS berichtte eerder dat Nederlandse consumentengoederen en -diensten in augustus 2,4 procent duurder waren dan in 2020. Hoewel de inflatie in Nederland veel lager is dan in de VS, worden de oplopende prijzen in Europa scherp in de gaten gehouden door centrale banken.
Er is een sterkere vraag naar grondstoffen waardoor het leven duurder wordt. De prijzen van grondstoffen zijn forst opgelopen en dat vertaalt zich naar de producten in de schappen. Ook door verstoringen in de wereldwijde scheepvaart zijn de internationale vrachttarieven hard gestegen.

Consumentenvertrouwen

Consumenten zijn wel iets optimistischer geworden over de economie en daarmee ook positiever over hun verwachtingen voor de arbeidsmarkt. Het algehele consumentenvertrouwen in september is nagenoeg hetzelfde als in augustus.
De graadmeter voor het consumentenvertrouwen van het CBS kwam deze maand uit op min 5 tegen min 6 vorige maand. Aan het begin van de coronacrisis in mei vorig jaar ging het nog om een score van min 31. Maar het vertrouwensherstel werd vorig jaar al ingezet. In juni dit jaar bereikte de graadmeter een nieuwe piek op een niveau van min 3. Het vertrouwen bereikte in januari 2000 de hoogste stand ooit op plus 36. ANP
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

dederika
dederika24 sep. 2021 - 9:45

De prijzen blijven stijgen.... de moties om de belasting weer terug te brengen naar 6% (voedingsmiddelen) werdt ondanks dat niet gesteund,... ook de minima, mensen met de laagste inkomen (kostendelersnorm) onevenredig hard getroffen en geen uitzicht op afschaffing van deze regeling! De motie hierover werd niet aangenomen!

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!