Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

"Cacaofabriek maakt jarenlang Oreo-koekjes zwart met vervuilende ammoniak"

13-12-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
10972 keer bekeken
  •  
Oreo 1127

Cacaofabriek Olam in Koog aan de Zaan mengt al jarenlang grote hoeveelheden giftig ammoniak met gemalen cacaobonen om de beroemde Oreo-koekjes zwart te maken. De fabriek heeft dit jarenlang geheim weten te houden, hoewel de overheid er wel van wist. Dat meldt het Noordhollands Dagblad.

Olam ligt, vanwege zijn ammoniakuitstoot, al een paar jaar onder vuur van omwonenden, milieubeweging en de overheid. Uitstoot van ammoniak is samen met die van stikstofdioxiden het grootste milieuprobleem van Nederland. 

Kunstmatige toevoeging van ammoniak "niet vermeld"

De verklaring van Olam was altijd dat de uitstoot van nature vrijkomt bij behandeling van cacaobonen, maar niet vermeld werd dat tijdens dit proces om cacao diepzwart te maken ook kunstmatig grote hoeveelheden ammoniak worden toegevoegd, aldus de krant.

De overheid wist er wel van, meldt het Noordhollands Dagblad. De Omgevingsdienst heeft de toevoeging van tienduizenden kilo’s ammoniak verborgen gehouden op verzoek van Olam, aldus de krant.

Omgevingsdienst: krant deelde onjuiste informatie

De Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied (OD NZKG) bestrijdt de publicatie van het Noordhollands Dagblad. In een reactie meldt OD NZKG dat er "onjuiste informatie is gedeeld."

"In het artikel wordt gesteld dat er tijdens het productieproces grote hoeveelheden ammoniak worden toegevoegd. Dit is onjuist", aldus de omgevingsdienst. "Er wordt namelijk geen ammoniak gebruikt, maar ammonia. Dat wordt toegevoegd om de kleur en smaak van de cacaoboon te verbeteren. Bij de bereiding van dit halffabricaat wordt ammonia omgezet in ammoniak."   

"De OD NZKG ziet erop toe dat Olam zich houdt aan de wettelijke emissienormen, voor onder meer ammoniak. Olam voldoet daaraan", aldus de omgevingsdienst.

In de reactie gaat OD NZKG ook in op de risico's voor de volksgezondheid. "Vanwege zorgen van omwonenden over mogelijke gezondheidseffecteneffecten van de emissies van het cacaobedrijf, heeft de OD NZKG een onderzoek laten uitvoeren... onder meer voor de stof ammoniak. Uit de uitkomsten blijkt dat er in de omgeving van Olam geen sprake is van vergiftigende omstandigheden."

Toevoeging van ammoniak “niet schadelijk”

De maker van Oreo, Mondelez, bleek op de hoogte te zijn van de praktijken van de Nederlandse fabriek, meldde het Noordhollands Dagblad verder nog. Annick Verdege van Mondelez stelt tegenover de krant dat “het gebruik van ammoniumcarbonaat geen invloed heeft op de kwaliteit of veiligheid van het product.” 

De NVWA bevestigt dat het toegestane E-nummer 503 (ammoniumcarbonaat) wordt gebruikt tijdens het productieproces van Olam in Koog aan de Zaan. Volgens de voorschriften moet een fabrikant hier wel melding van maken in de ingrediëntenlijst op de verpakking. 

Bron: ANP / Noordhollands dagblad

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (2)

zeemannetje
zeemannetje14 dec. 2022 - 11:22

Tsja, ook een manier om de uitstoot te verminderen

Hajon
Hajon14 dec. 2022 - 10:56

Een paar seconden op Google leert mij dat ammoniumcarbonaat, ofwel vlugzout (formule (NH4)2CO3) dat in de koekjes zit, heel iets anders is dan het bekende stinkende gas ammoniak (NH3) dat de natuur aantast. Het verbaast mij dat het Noordhollands Dagblad dit zo publiceert. Evenzeer verbaast het mij dat u dit zonder controle overneemt. In de koekjes zit dus geen ammoniak, dat zou ze zelfs onverkoopbaar maken, maar of de fabriek daadwerkelijk wel echte ammoniak naar buiten uitstoot, is door dit verhaal ook te betwijfelen, want kennelijk weet de auteur niet wat ammoniak is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!