Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa

Iedere zaterdag 19.05 uur op NPO1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Nederlandse bedrijven DSM en VDL gaan mondkapjes maken

4 sep 2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
mondmasker mondkapje 1127 x
Chemiebedrijf DSM en Industrieel concern VDL gaan samen medische mondkapjes en filters produceren in Nederland. Beide bedrijven investeren daar miljoenen euro's in. Samenwerkingsbedrijf Dutch PPE Solutions gaat de producten in Helmond en Geleen maken.
De mondmaskers en filters zijn vooralsnog bestemd voor de gezondheidszorg. Later wordt de productie uitgebreid naar producten voor in het openbaar vervoer, op scholen en onderwijsinstituten en voor bedrijven in Europa.
Volgende maand start de productie van medische mondmaskers van het type FFP2 in Helmond. In Geleen wordt een fabriek gebouwd voor de productie van de stof meltblown polypropyleen, wat een essentieel onderdeel is voor het filtermateriaal van deze maskers. Die fabriek moet in april 2021 operationeel zijn.

Hergebruik onderzocht

DSM en VDL kijken bij de productie ook naar hergebruik van materialen om zo de "groeiende afvalberg van gebruikte mondmaskers" terug te kunnen dringen.
De twee bedrijven zeggen dat de coronacrisis heeft aangetoond dat een "pandemie zich niet laat sturen" en werelddelen in eigen behoeftes moeten voorzien. "Daardoor zijn we het aan onszelf verplicht om dicht bij huis zekerheden te creëren." Ook is de behoefte aan betrouwbare leveringsketens "groter dan ooit". ANP

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar