Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Nederlandse banken pakken bonus zelf aan

9 sep 2009
  •  
leestijd 1 minuten
52992.jpg
Nederlandse banken beperken de bonussen aan hun bestuurders. Dat hebben zij afgesproken in een eigen gedragscode, die wettelijk wordt verankerd. De code is bedoeld om het vertrouwen in de financiële sector te herstellen. Bestuurders mogen vanaf begin volgend jaar een variabele beloning ontvangen die maximaal 100 procent is van het vaste salaris. Commissarissen krijgen de mogelijkheid om ten onrechte uitgekeerde bonussen terug te vorderen.
De banken zeggen met de zogenoemde Code Banken voorop te lopen. Minister Wouter Bos (Financiën) sprak van ,,een unieke stap in de wereld''.
Bonussen zijn een belangrijk gespreksonderwerp in de wereld. Zij worden gezien als een van de oorzaken van het ontstaan van de financiële crisis.
De Nederlandse maximering van de bonus geldt alleen voor leden van de raad van bestuur. Andere werknemers, zoals zakenbankiers die grote transacties begeleiden in de financiële wereld, kunnen nog grote bonussen ontvangen. Banken moeten hun bonusbeleid wel voorleggen aan de raad van commissarissen. Bovendien nemen de commissarissen jaarlijks de grootste bonussen onder de loep.
Volgens minister Bos maakt de code een einde aan de ,,kwalijke praktijken''. Bos zal later deze maand op de G20-top in de Amerikaanse stad Pittsburgh de Nederlandse bankencode ten voorbeeld stellen.
Vakbonden noemden het initiatief van de banken een stap in de goede richting. Maar het is nog niet genoeg, zei voorzitter Henk van der Kolk van FNV Bondgenoten. Ook de Tweede Kamer heeft nog zijn bedenkingen.
ANP

Meer over:

diginieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar