Nederlandse banken willen consumenten die niet (meer) in staat zijn hun bankzaken te regelen gaan helpen. Voornamelijk ouderen hebben er moeite mee dat steeds meer bankfilialen zijn gesloten. Maar ook mensen die laaggeletterd zijn of niet digitaal bankieren, hebben dit probleem. Voor deze mensen komen er bankinformatiepunten waar zij binnen kunnen lopen om om advies te vragen, meldt NU.nl.
"We gaan de komende maanden van drie naar negentien informatiepunten. Daar kunnen klanten terecht voor de meeste basisbankdiensten, zoals betalen met een pinpas, overboeken, saldo opvragen, bij- en afschrijvingen raadplegen en geld opnemen bij een geldautomaat", zegt voorzitter Medy van der Laan van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) tegen NU.nl.
"Verder is er sprake van maatwerk voor verschillende doelgroepen. De digitalisering heeft het voor veel mensen ook makkelijker gemaakt. We hoeven niet meer zoals vroeger naar de Postbank om een cheque in te vullen. Klanten kunnen nu altijd bij de bank terecht of de bank komt op allerlei manieren naar de klant toe."
Uit een onderzoek van de SNS blijkt dat mensen graag persoonlijk advies willen als het gaat om bankzaken. Door de inflatie van de afgelopen tijd zijn consumenten soms bezorgd dat ze misschien niet alle rekeningen kunnen betalen. Enkel hebben banken de laatste jaren veel gekort op hun kantoornetwerk. SNS heeft tegenwoordig nog tweehonderd kantoren, Rabobank 130 en ABN AMRO slechts 27.
"Een adviseur kan op een vestiging wachten op klanten die niet langskomen of als mobiele adviseur in diezelfde tijd op huisbezoek om klanten te helpen. Wij zien op het moment geen stijging in het aantal fysieke bezoeken op onze kantoren of in het aantal klanten die hulp vragen bij geldzorgen," laat een woordvoeder van de Rabobank weten aan NU.nl.
De bankinformatiepunten zijn gelokaliseerd in bijvoorbeeld bibliotheken, buurthuizen of een Geldmaatwinkel. Daar kunnen bezoekers terecht voor hulp bij dagelijkse bank- en betaalzaken. Via de website Toegankelijkbankieren.nl zijn de locaties te vinden.
Bron: NU.nl / Kassa
Thema's:
Meer over:
informatiepunten, nederlandse banken, kantoren, laaggeletterd, ouderen, advies, online bankierenIk probeer mijn creditcard te blokkeren wegens fraude. Telefoonnummer is constant in gesprek. Zo voorkom je niet nog meer fraude.
De banken luisteren niet meer naar hun klanten. Terwijl deze klanten de banken groot hebben gemaakt en daar zit het probleem.
Er komen meer punten "waar u zo binnen kunt lopen". Dat is nu juist het probleem. Dat lukt niet meer. En constant iemand om hulp moeten vragen maakt mij wel duidelijk dat ook dit je van het beetje vrijheid die men nog heeft, beroofd. Waarom geen advies aan huis, desnoods tegen een bijdrage.
Fijn, heb de ING Bank in het verhaal gemist, hier in mijn woonplaats is de bank niet meer te benaderen voor deze zaken, ze hebben het omgebouwd tot een administratie kantoor waar je dan alleen nog voor een hypotheek binnen kan lopen met een afspraak. De service van de ING is nog maar een procent of 5 van wat het was.
Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!